Polský písničkář Marek Bojda vystoupí v úterý 24. listopadu v Praze. Jako hosta svého jediného letošního pražského koncertu ho pozval Jan Řepka, pořadatel tradičního hudebního cyklu Open Mic. Česko-polský dvoukoncert se odehraje v Domě národnostních menšin v Praze 2.

Marek Bojda pochází z Těšínska, jako autor vystupuje veřejně od 80. let. Tehdy se stal laureátem několika studentských písňových festivalů. V současné době hraje výjimečně, a listopadový koncert bude vůbec jeho pražskou premiérou. Bojda představuje téměř cohenovský typ písničkáře, disponuje ostatně výjimečně zvučným basem. Doprovází se na klasickou kytaru.
Jan Řepka je písničkář klasického střihu (kytara, harmonika, folkové kořeny) i průkopnických cest (cyklotúry, domácí koncerty, zahraniční turné). Vedle vlastní koncertní činnosti vede také cyklus hudebních večerů Open Mic, kterým doplňuje a osvěžuje domácí scénu pod heslem: „Kdo hraje, přijde. Kdo hledá, najde.“
Část programu si během koncertu oba písničkáři prohodí; zazpívají navzájem ve vlastních překladech písně druhého kolegy, ba několik melodií zazní přímo bilingvně a v duetu. Součástí programu bude také projekce fotografií z letošních švýcarských a polských cest Jana Řepky.
Koncert se koná s laskavou pomocí Polského klubu v Praze.