Co mají společného dvě hudební formace, které se sešly 28.11.2023 na scéně Unijazzu pražského Kulturního centra Kaštan?
Především je to silný autorský repertoár s výraznými melodiemi, jejichž potenciál by mohl závidět leckterý renomovaný hudebník. Pak je to určitá lhostejnost k škatulkování podle žánru – jejich hudba se inspiruje různými styly; přitom u každé písničky máte pocit, že je to přesně ten styl, ve kterém se kapela našla. Dalším spojovacím prvkem je používání různých jazyků v textech - obvyklou češtinu nebo angličtinu doplňují holandština a gaelština (Loes & Honza), dále španělština a slovenština (VeHiBa).
A v neposlední řadě se jedná o dva vítěze Porty…

Loes & Honza
Loes van Schaijk se svou tehdejší kapelou Lu's & zvítězila na Portě v roce 2021. Dnes tvoří akustické duo s houslistou a zpěvákem Honzou Bartoškem. Jejich repertoár si sahá do všech možných žánrů - od americké country, přes bluegrass, folk, irské a skotské lidovky a nerozpakují se zahrát ani cover verzi některého z popových hitů.

VeHiBa
V roce 2022 na Portě v Lesním divadle neměli nejšťastnější startovací pozici - páteční večer tehdy propršel a v hledišti zůstali jen ti nejstatečnější opláštěnkovaní diváci. Všechno si vynahradili v neděli, kdy si převzali rovnou dvě trofeje (interpretační i autorskou Portu) a publikum je odměnilo spontánním "standing ovation". A co hrají? Všechno :-) Folk, rock nebo funk míchají v příjemném poměru, pozorným uším neujde ani výrazná inspirace latinskoamerickou hudbou nebo jazzem.
Složení:
Veronika Bartošová - zpěv, kytara
Aleš Vosáhlo - kytara
Martin Švéda - baskytara
Radim Dačev - bicí

A teď k samotnému koncertu. Nevděčného úkolu "rozehřívačů" se ujali Loes s Honzou a neměli zrovna jednoduchou práci. Publikum zpočátku působilo poněkud zatuhle (možná proto, že ten den v Praze nasněžilo a začínalo mrznout :-)). To se ale rychle změnilo k lepšímu, jednak díky tomu, že komorní prostředí scény Unijazzu svědčí přímé komunikaci mezi hudebníky a posluchači, ale především zásluhou samotných muzikantů. Osvědčené skladby z alba Loes "All I Ever Really Seem To Say" jako například Simon Says, Death of a Toad, Travelling Shoes, Kom op, meid! a přesvědčivé Being Here (Není se vůbec čeho bát) se střídaly s chytlavými tóny irských Fleur de Mandragore a Siobhan O`Donnell`s.  Došlo i na exkurzi do hudební historie prostřednictvím písniček To France (Mike Oldfield) a Kůň bílý (Maryla Rodowicz, popř. Marie Rottrová).

Ale to už skončila první půle koncertu a rozehřáté publikum si po přestávce převzala kapela VeHiBa. Muzikanti svůj (obvykle dravější) projev chytře přizpůsobili menším prostorám, přesto publikum nevydrželo dlouho v klidu. Výjimečný hlasový projev Veroniky Bartošové totiž nikoho v klidu nenechá... Kapela ve svém setu přehrála písničky ze své autorské dílny, jako např. Spratek, Cuba blues, Švec, Quando, Love Is in the Air, Téma. Chybět nemohla Portou ověnčená Zápasím a pochopitelně Halleluja, kterou si s kapelou zazpívali i posluchači. Nebojte se, Kaštan nezbořili, ale mnoho nechybělo :-)

Co dodat na závěr? Že ani milion slov nedokáže vystihnout ten náboj a pozitivní energii, které celému koncertu vtiskly neopakovatelný ráz. Nejlíp, když si obě kapely poslechnete:

Loes & Honza



VeHiBa

A ještě lépe, když si je někam zajdete poslechnout naživo! Tahle akce totiž rozhodně nebyla poslední a Loes má v plánu v podobně půlených koncertech pokračovat. Víc se dozvíte na jejích stránkách: https://www.loesmusician.com/cs

foto: Dáša Borovská