Jan Žamboch a Jana Vébrová v Mladé Boleslavi 

Oba vystudovali lesnictví a mají blízko k přírodě. On si občas říká „šedý vlk“ a ona excelovala jako hudební doprovod tanečního představení La Loba, což je španělsky vlčice. Žijí každý na jiné straně republiky, ale ve středu 30. března zavítají oba do Mladé Boleslavi, aby publiku předvedli svou autorskou tvorbu.

 

Jana Vébrová bývá označována za hudebně mimočasový zjev. Osobitá písničkářka a harmonikářka z Lužických hor patří se svými písněmi, jež vykreslují složité obrazy světa, a pěveckým projevem, který zasáhne svou čistotou a naléhavostí, k tomu nejoriginálnějšímu, co lze v českém ženském písničkářství najít. Zajímavým počinem byla také její spolupráce s tanečnicí Lenkou Vagnerovou, s níž vytvořila v zahraničí oceňované představení La Loba. V roce 2007 vydala u Indies Scope debutovou desku Kykyrý.

 

Jan Žamboch, „šedý vlk“, frontman oceňované vsetínské skupiny Žamboši, hudební dobrodruh a výrazná osobnost současného folku, tentokrát do Mladé Boleslavi nepřiveze celou kapelu, ale vystoupí jako sólový písničkář. Během večera představí průřez celé své tvorby, tj. kromě „žamboších“ písniček přiveze i ukázku svého poetického projektu Wolf Lost in the Poem, jenž představuje tvorbu vybraných básnířek s podkresem Janovy mistrovské kytarové hry.

 

Koncert se koná pod hlavičkou UnderFolku, projektu, jejž zaštiťuje skupina hudebníků z Mladé Boleslavi a okolí (v čele s bratry Šelemberkovými a Filipem Machačem z kapely Isara a písničkářkou Sašou Niklíčkovou) a jehož cílem je postupně místním divákům představovat zajímavé osobnosti z (nejen) folkové scény.

 

Půjde již o páté underfolkové setkání, které proběhne tradičně v kavárně V břiše velryby v boleslavském Havelském parku, tentokrát ve středu 30. března od 19 hodin. Vstupenky bude možno zakoupit v předprodeji na internetovém serveru GoOut, popřípadě přímo na místě.

 

Saša N.