V příštím vydání hudebního týdeníku Slyšte, lidé! nabídneme na Radiu Proglas ohlédnutí za zásadní akcí, která proběhla v červenci v Ostravě.

V sobotu 26. srpna od 19.15 hodin (repríza 29. srpna v 16.55 hodin) se budeme věnovat akci, která bezprostředně předcházela Colours of Ostrava – mezinárodní konferenci a showcaseovému festivalu Czech Music Crossroads, který nabídl hudbu špičkových kapel z folkloru, world music a jazzu z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska včetně mezinárodních formací.

V pořadu zazní skladby všech slovenských a polských účinkujících (celkově se mi tyto dvě scény zdály velmi silně zastoupené). Z českých se zaměřuji především na mezinárodní projekty (mj. proto, že například duo HLASkontraBAS nebo trio Davida Dorůžky naši posluchači dobře znají z jiných pořadů), z maďarských vybírám pouze jednu interpretku, jejíž vystoupení mě velmi zaujalo. S většinou skupin, které se na Czech Music Crossroads představily, však chystám během konce léta a během podzimu samostatné 45minutové profilové pořady – rozhovory.

V ohlédnutí za Czech Music Crossroads zazní skladby následujících skupiny a umělců:

Ľudové mladistvá, Balkansambel, Jitka Šuranská, Chwila nieuwagi, Banda Nella Nebia, Enyedi Ágnes, Skład niearchaiczny, Tomáš Liška, 13th Dimension, Katarína Máliková

Milan Tesař, hudební redakce