Britský spisovat John Ronald Reuel Tolkien inspiruje i více než 40 let po své smrti řadu umělců. V pořadu Slyšte, lidé! budeme sledovat české skupiny a hudebníky, kteří se jeho knihami Pán prstenů a Hobit inspirovali. Poslouchejte v úterý 1. listopadu v 16.55 hodin.

Pořad zahájíme s bandžistou Lubošem Malinou, který svou instrumentální skladbu natočenou v roce 1995 nazval Hobiti.

O deset let dříve se do Pána prstenů, tehdy šířeného v samizdatu, začetl akordeonista a svérázný písničkář František Horáček, známý jako Jim Čert. A příběh ze Středozemě se mu zalíbil natolik, že na jeho Tolkienovy texty napsal celý cyklus písní.

Soustavně se Tolkienovi ve své tvorbě věnuje také houslista a skladatel Jan Hrubý, který natočil mimo jiné alba Středozem a Silmarillion. Na otázku, proč je pro něj Tolkien tak důležitý, odpovídá v knize Housle tečka Hrubý: „Je to sice taková pohádka, ale všechno je to lidsky nebo filozoficky správně. Jako v pohádkách je tam zlo a dobro, ale je to podané tak, jako kdyby se to skutečně stalo.“

Další velký projekt, dvě celá alba inspirovaná Pánem prstenů, nedávno vydala znojemská skupina Lucrezia Borgia. Na počátku díla bylo setkání milovníků fantasy, na které dostal pozvání kapelník Antonín Maceček. Ten v té době o hrdinech Středozemě téměř nic nevěděl, ale setkání jej velmi oslovilo a nabídlo zajímavé téma. Rok a půl studoval knihy a mapy a sledoval filmy a hledal další informace na internetu. Antonín Maceček si celý velkolepý projekt sám produkoval a pohlídal i po technické stránce.

Další, kdo se po svém, tentokrát v čistě folkovém duchu, vyrovnal s četbou Tolkienových knih, je Honza Brož, kapelník skupiny Devítka. Jeho píseň Hobit nahrála v roce 2014 pardubická skupina Pouta na své album Mozaika.

Podobně jako Luboš Malina se hobity inspiroval další český hráč na banjo, Martin Stehlík. Tato jeho skladba se jmenuje Ráno v Hobitíně.

Píseň s názvem Ticho hobitů zařadil na své album Cestující muž Pavel Žalman Lohonka – v roce svých sedmdesátin. A právě touto skladbou se rozloučíme.

Milan Tesař, Radio Proglas