Písnička 20. týdne na Country rádiu je Recept od Mirka Palečka

hudba: Mirek Paleček, text: Josef Fousek

CD  Každej je nějakej

Písnička je součástí Karavany č.69. 

 

Mirek Paleček

Rodák z malé vísky u Kladna - Motyčína - později naturalizovaný Žižkovák měl kromě jiného dvě velká přání. Být od začátku až do konce na vesnické zabijačce a navštívit pravý moravský vinný sklípek. Třeba podotknout, že obojí se mu splnilo v míře vrchovaté. 

Tím je dáno i rozpětí jeho nápojového vkusu. Pije všechno, potíže mu nečiní ani přechody mezi jednotlivými kategoriemi. Spíše tíhne k pivu a lokály, kde se pěnivý mok čepuje, provázely jeho umělecké začátky. Se svým partnerem se na spolupráci dohodl v hostinci "U Pinkasů". Některé další nápady se rodily v malostranských lokalitách a posléze je duo oslavilo písní "Příběh panny Hany" - …od tý doby měl jen leho, pití, holky bylo jeho/ přes Karlův most přes vodu, navštěvoval hospodu/ co tam nechal tisíců, v krčmě "U Glaubiců". 

Dnes už je kouzlo malostranských hospůdek nenávratně pryč, a tak občas zaskočí do hospůdky „Na krásné vyhlídce“, ke které mu vede 88 schodů od domova v Troji, a v posledních letech nachází inspiraci a vstřebává atmosféru přímo u výčepního pultu v restauraci „U Hofmanů“. Rád pije přímo z lahve, dle svého soudu i soudu jiných natolik dokonale, že mu jeho přítel Michael navrhl zkonstruovat snímatelné ucho, tedy držák na flašku, aby měl pohodlnější úchop.

Kromě chvil, kdy s jedním z muzikantů kapely, kterou měli na vojně ve Volarech testovali ve zvýšeném množství slivovici, nemá s alkoholem problematických zážitků. Naopak. K těm, kdo pijí v okolí je tolerantní, pokud oni sami toleranci neztratí. Má klidné alkoholické špičky, nejásá, nekřičí a nepere se. Stavy únavy čili kocoviny léčí dlouhým spánkem, který ústí v nezřízenou chuť k jídlu.

https://www.palecekajanik.cz/