Písničkou 3. týdne roku 2022 je

Já jsem to zavinil

zpěv, hudba a text - František Kasl

 

František Kasl - skladatel, textař, zpěvák, kytarista

narozen v Praze na Malé Straně.

Vyučil se v oboru spojový mechanik, kde ve školní lavici potkává svého kamaráda a textaře svých prvních skladatelských pokusů Milana Jablonského.

Tyto roky se oba kamarádi více než učení věnovali poslechu svých oblíbenců jako byl Bob Dylan, Petr Spálený, Petr Novák nebo dvojice Paleček-Janík, a to vše díky velké sbírce desek Milana Jablonského.

Do vojny se František věnoval také malířství a sportovnímu šermu, ve kterém dosahoval velmi dobrých výsledků. Díky tomu nastoupil na vojnu do tehdy Vrcholového střediska Dukla Olomouc.

Po návratu z vojny a krátkém rozkoukání zakládá bigbeatovou kapelu,odchází ze zaměstnání, nastupuje na krátkou dobu jako bedňák u skupiny Jazz Q Martina Kratochvíla, živí se historickým šermem po pražských divadlech se skupinou Mušketýři a bandité. Poté na delší dobu zakotví jako kulisák v divadle ABC, kam následoval kamaráda Milana Jablonského.

Se skupinou Konvent měl vystupovat na poslední chvíli zakázaných Jazzových dnech na Pražské Folimance a po problémech, které v té době měly rockové kapely,vystupuje František Kasl s Milanem Jablonským po folkových klubech jako dvojice. František hraje na kytaru a zpívá písně a Milan recituje své básně. Památeční jsou jejich nedělní vystoupení v divadle Rokoko, které se konaly diky Jiřímu Štibichovi, který dvojici zaštítil a podpořil jejich légální vystupování.

S dvojicí vystupoval kytarista Pepa Kvasil a několika koncertů se zůčastnil také legendární hráč na conga Jiří Tomek.

Před revolucí se dvojice František Kasl a Milan Jablonský rozchází. Milan zakládá hudební sdružení Krychle, František odchází pracovat na Novou scénu Národního divadla a tvoří novou dvojici se zpěvákem Marcelem Zmožkem. Tato spolupráce končí vystoupením na posledním ročníku historie Děčínské kotvy. František Kasl se věnuje svým psům, plemenu Briard, a v roce 1990 zakládá hudební vydavatelství Briami, u kterého vychází např. první CD zpěváka Jakuba Smolíka nebo několikanásobného vítěze Trampské Porty skupiny Sekvoj.

V tomto roce vydává své první CD - Co se má, které bylo shrnutím spolupráce s Milanem Jablonským.

V roce 1993 vychází u firmy Babeta CD Ještě mě nepřenesli přes práh. Z tohoto alba se dostala na výběr radiohitů písnička I královny mají bosé nohy.

Po setkání s redaktorem a pozdejším manažerem Marianem Opletalem vychází v roce 1995 u firmy Panton CD Snad jsem to zavinil. Na tomto CD začíná jeho spolupráce

s producentem a aranžerem Markem Dobrodinským. František Kasl začíná spolupracovat také s redaktorem Country radia Honzou Šrámkem.

V roce 1997 vychází u firmy TOP Sound countryově laděné CD Dlouhá cesta, za které dostal cenu Country radia Klipo jako objev roku 1997.

V roce 1998 dostává opět cenu Country rádia Klipo od posluchačů tohoto rádia. Se svou kapelou Franta Kasl Band vystupuje v různých country, ale i rockových klubech. Začíná také doprovázet zpěváka Jakuba Smolíka, pro kterého skládá již několik let písničky.Nejznámější je asi titulní píseň alba, Zachraňte milenky.

V tomto roce se seznamuje s kapelníkem legendární skupiny Fešáci Antonínem Kny a začíná hostovat v jejich koncertních salonech po celé republice. V roce 1999 následují festivaly na Slovensku, zajezd do Norska, autorská spolupráce na výročním CD Fešáci v Kristových letech a na sólovém CD Pavla Brümera Není nejhůř jak se zdá.

Na konci tohoto roku vychází u firmy Tommü CD Tak to vidím já, na kterém spolupracuje s Antonínem Kny.

Natáčí také duet s Pavlem Brümerem.

V roce 2002 s novými členy Franta Kasl Bandu připravuje nové nahrávky, skupina se orientuje více na rockové kluby.Vystupuje také na srazech motorkářů.

Koncem roku 2004 vychází u firmy WinGra CD Ty si tančíš

s návrhem obalu od Andreje Kostiče,který také natočil klipy několika písniček z tohoto alba.

V roce 2006 vydává vlastním nákladem CD Album s výběrem starších písní.

V roce 2009 natáčí nové CD pod názvem Světlo a tma.

v roce 2011 vydává komorně laděné CD Pozdní sběr.

Rok 2015 spolupráce s hráčem na bicí a cajon Filipem Kobrlem a nové CD Tak málo se známe.

Koncem roku 2018 vydává CD Co bylo to bylo.

Září 2021 vydává novou LP desku, Jiný to ne(bu)de.