Ačkoliv trampové vesměs odmítají nějakou užší spojitost se skautingem, pravdou je, že nejeden z nich v dětství jedním ze skautských nebo junáckých oddílů prošel.

Volnomyšlenkářské trampské filozofii sice vadí polovojenský styl systému, ale oněch spojovacích nitek mezi oběma skupinami je poněkud víc – tedy třeba vztah k přírodě, woodcrafterské znalosti, schopnost přežívat mimo civilizaci, odmítání maloměšťáctví apod.

Proto mne taky přilákala výstava ke sto letům skautingu v táborské galerii Ambit, která je dislokovaným prostorem tamějšího muzea husitství. Navštívily jsme ji společně s kamarádkou v první polovině ledna a otevřená je až téměř do konce února.

Musím přiznat, že expozice je velice dobře, fundovaně a vkusně připravená a instalovaná. Najdete zde jak historii skautingu v celostátním (a částečně i světovém) měřítku, ale detailně i začátky skautingu táborského, které lze vystopovat díky táborskému skautovi Karlovi Müllerovi až do roku 1913. A už o rok později se píše o tamějším skautském oddílu Psohlavci. Zaujala mne i postava Emanuela Chalupného z první poloviny dvacátého století – byl žákem T. G. Masaryka a autorem celé řady zajímavých publikací propojených s táborským skautingem. Se zájmem jsem si prohlédla i fotografie osobností, podporujících skauting, z roku 1920, kdy město oslavovalo pětisté výročí. Ctihodní pánové v dlouhých zimnících a kloboucích mi příliš skauting neevokovali, ale každý ze skautů žil přece i svůj civilní život, že?

Výstava připomíná obnovu skautingu v poválečné etapě roku 1945, dokonce je tam zajímavá zmínka o tom, jak kluci a děvčata ve skautských košilích pomáhali na barikádách Pražského povstání, kde ošetřovali raněné, doručovali zprávy či munici. V poválečných letech bylo registrováno na čtvrt milionu skautů! Roku 1948 byl skauting nekompromisně včleněn do Svazu československé mládeže a v roce 1950 zcela rozpuštěn. Novou etapu znamenal pak pro skauting rok 1968, ale to trvalo krátce – do roku 1970. A samosebou posametová éra opět otevřela dveře pro tuto činnost.

Zaujmou vás dokumenty o různých oddílech včetně vodních nebo křesťanských skautů, označení a kroje, trojrozměrné exponáty ze života v přírodě, knihy, noviny, časopisy, zahraniční aktivity či dokumentace ze světových jamboree, kterých se čeští skauti účastnili, včetně toho posledního v roce 2018 v Americe. Rozhodně stojí zato se seznámit s detaily o skautingu jako takovém i o konkrétním dění pod jeho hlavičkou v jednom jihočeském regionu.