Země tří sluncí a poetika Divnejch ptáků, trampská kapela Hoboes, osadní sídlo Fort Hazard - to všechno začalo 20. února před šedesáti lety založením trampské osady ZLATÝ KLÍČ. Je to úctyhodná doba, Klíčákům blahopřejeme!

Trampská osada Zlatý klíč vznikla 20. února 1956. „Osadu jsme založili v kladenské čtvrti Rozdělov, kde jsme žili v jednom činžáku. Osadní kronika praví, že se tak stalo ve čtyři hodiny odpoledne. A byli jsme tři - Jindřich Pitra – Pedro, Zdeněk Frolík – Fred a já. V té době jsme četli a milovali knihu Srub U zlatého klíče, kterou pod pseudonymem Michael Bernard napsal Miloš Kocourek. Před vznikem osady ale už byla řádka klubů a klukovských part, s nimiž jsme prožili spoustu toulek a dobrodružství,“ to jsou úvodní slova z Vokounova rozhovoru s Miki Ryvolou pro sté číslo časopisu Puchejř č. (5/ 2011).

Naše přání ze samizdatového almanachu k třicetinám T. O. Zlatý klíč, který byl vytištěn u nás v Plzni k 30 letům (1986):

 

KLÍČÁKŮM

 

Až od Hazardu zrezne zámek

A v ruce zbyde jen ten Zlatej klíč

Slisuj ho do alba cizokrajných známek

A odjeď někam za obzor pryč

 

A než se vrátíš

Čas všechno spraví

Stará láska nerezaví

 

To naše přání Klíčákům platí i po třiceti letech.

 

Vokoun & Strunka, T. O. Suché studánky, Plzeň

 

Pozor, je tu znovu TRASA a TRAPSAVEC!

 

TRASA, 23. ročník soutěže pro trampské fotografy a trampské výtvarníky: informace najdete TADY

TRAPSAVEC, nejstarší literární soutěž v Čechách - 1. ročník 1971, 42. ročník 2016 (pár ročníků se v 70. letech se kvůli StB nemohlo konat): informace najdete TADY

 

Zdroj fotek: Trampský magazín