Když jsem začala přemýšlet o tom, jak příznivcům Porty a čtenářům ePortýra přiblížit, co je vlastně ČTU, napadlo mne, že než zkraje vysvětlovat, kterým oblastem práce s dětmi a mládeží se věnujeme, bude snadnější začít co nejblíže porťáckému národu čtenářů.

A jelikož není naší prací pouze Porta, její spoluorganizace a zajišťování všech jejích oblastních kol, seznámíme se dnes s jiným naším, neméně úspěšným dítětem.

Dovolte, abych vám představila mladší, menší, velmi šikovnou a krásnou sestřičku Porty.

Seznamte se, Brána.

Název Brána vznikl přeložením latinského slova Porta, přesněji Porta Bohemica - Brána Čech.

Festival Brána je celostátní soutěžní pěvecko-hudební přehlídka interpretace a tvorby písniček nejen do přírody, k táboráku, do klubovny i na pódia, bez žánrového omezení. Je to soutěž pro děti a mládež do 18 let v interpretaci nejen trampské, folkové a country písně, pořádaná každoročně Českou tábornickou unií. Soutěží se v kategoriích jednotlivců a skupin, ve většině s vlastním doprovodem. Vlastní tvorba dětí je vítána.

V průběhu roku jsou pořádána jednotlivými oblastmi tzv. oblastní kola, ze kterých jsou odbornou porotou vybráni soutěžící do celorepublikového finále pořádaného v Brně.

Soutěž Brána je pro mnoho začínajících interpretů místem, kde poprvé stojí na prknech před mikrofonem, a ta se stávají odrazovým můstkem pro jejich další činnost. Důkazem jsou i známé tváře, které vzešly z Brány a s kterými se můžete v současnosti potkávat na nejednom z festivalů či na koncertech. A že se skutečně jedná o žánrově neomezený festival, může v dnešní době potvrdit i letmý pohled na televizní obrazovku. Ano, zde vládnou hudební soutěže odlišného charakteru, ale mezi padesátkou nejlepších interpretů a muzikantů lze nalézt mnoho známých tváří, pro které se  Brána stala odrazovým můstkem do světa současné hudby.

Oblastní kola, z kterých postupují vítězové do finále, probíhají dva až tři měsíce před jeho termínem. Zajišťují je obětaví „Uniáci“, většinou sami s hudebními zkušenostmi či vzděláním. Pro objektivitu a profesionalitu zvou do porot oblastních kol hudebníky, zpěváky, hudební pedagogy, zkrátka osobnosti, které mohou mladým muzikantům sdělit své postřehy a zkušenosti. Diskuze na téma ´váš projev na pódiu, klady a zápory´ probíhá vždy po vyhlášení výsledků. Z vlastní zkušenosti vím, že o tyto rozhovory mají soutěžící velký zájem a leckdy probíhají nečekaně dlouho.

Finálové kolo zajišťuje již tradičně jižní Morava, oblast s velkou hudební tradicí. Na organizaci se podílí množství lidí, všem patří velké díky, a nad vším bdí a hladký průběh zajišťuje náčelník Jihočeské oblasti Petr Hlaváč (Lahváč).

Pokud bychom se měli pochlubit letošními úspěchy, tak právě nyní, na konci listopadu, proběhlo finále celé soutěže, a to tradičně v Brně. V  kategorii do 15 let byli nejúspěšnější Klára Melčáková a skupina Duo2ka a v kategorii do 18 let získali zlatou příčku Anna Šašinková a kapela Vodníci, kteří se zároveň stali absolutními vítězi Brány.

Těm bychom jako posluchači a diváci mohli zatleskat na pódiu příštího ročníku Porty v Řevnicích, kde by se nám tito nejúspěšnější mladí hudebníci mohli představit.

Podrobné informace o letošních kolech, mnoho fotografií, postřehů organizátorů a plány do budoucna nalezneme na webových stránkách Brány TADY.