Brdy - skv?lá procházka pro celou rodinuTi, kdo bydlí podél ?eky Berounky, mají hned na dosah krásné brdské lesy. Jedná se o široký pás les?, které se táhnou tém?? až k Plzni. Poj?me se v dnešním díle podívat na zajímavá místa a p?ší trasy, které m?žeme v Brdech potkat. 

Co nabízí Brdy?

Brdy nabízí především možnost nekonečně dlouhých procházek hlubokými lesy. Ty jsou na odlehlých místech lidskou rukou téměř nedotčeny, les se zde vyvíjí podle vlastních zákonů. Flóra je složena ze starých smrků a borovic, které jsou protkány listnatými stromy, duby a břízami. Pokud se dostanete do centra lesa, může se stát, že dlouhé hodiny nepotkáte jediného člověka. Zaslechnout ale můžete tetřeva, který sem byl znovu vysazen. Tento pták je velmi vzácný a přísně chráněný. Co je na Brdech zajímavé, je častý výskyt skal a kamenných moří. Ty jsou pozůstatkem moře, které k nám zasahovalo, a dalších geologických pochodů. Největší kamenná moře se nachází na Plešivci poblíž Hostomic. Ze Všenor jsou velmi dobře dostupné Černolické skály. Masiv tvoří dvě hlavní skály, na které se dá s velkou opatrností vylézt, shora je krásný výhled na okolní krajinu. Skály jsou také častým cílem „skálolezců“. Nad Řevnicemi, na vrchu Kamenná, zurčí voda z dva metry vysokého vodopádu. A Brdy samozřejmě nabízejí ještě mnohem více.

Členění Brd

Brdy jsou členěny na Hřebeny, Střední a Jižní Brdy a Radeč. Z Dobřichovic jsou nejdostupnější Hřebeny. Ty jsou asi nejznámější a relativně nejvíce navštěvované. Hřebeny jsou pás lesa, který se táhne od jižního okraje Prahy – Zbraslavi až po Příbram. První vrch, který potkáme, pokud se vydáme od Prahy, je vrch Cukrák. Na něm se tyčí televizní vysílač. Po Hřebenech se můžeme dostat až na Skalku, která se nachází nad Mníškem pod Brdy. Zde je k vidění krásný klášter. Za Skalkou musíme překonat vrchy Hvíždinec, Pišťák a Babka. Na jihozápad odtud se nachází vrch Hradec, který vyniká původním buko-dubovým porostem. Do Příbrami ještě musíme překonat několik dalších vrchů, jako jsou např. Kuchyňka, Malá a Velká Baba a také Plešivec.

Hradiště na Plešivci

Za návštěvu určitě stojí také Plešivec, vrchol vysoký 654 m. Tento vrch stojí jakoby samostatně, odstrčený do hostomické kotliny. Na mnoho lidí působí Plešivec magicky díky svým kamenným mořím, skalám a starým mohutným stromům. Na temeni Plešivce se rozkládá staré hradiště, obehnané ochranným valem. Ten je dnes už téměř rozpadlý, ale ve svých dobách byl až 4 m vysoký. Samotné hradiště je přes 1 km dlouhé. V hradišti bylo provedeno mnoho archeologických průzkumů. Byly zde nalezeny předměty z doby kamenné, bronzové i železné. Kdo se sem vydá, může s trochou štěstí najít zajímavý suvenýr.

Proč: sportovní vyžití

Jak tam: pěšky

Kdy: kdykoli

Na jak dlouho: půl nebo celodenní výlet

Kam: Hřebeny Brd

Info: www.brdy.org

Lenka Kupková, Dobnet zpravodaj