Hudlicea krásnou přírodou
Hudlice se nacházejí západně od Berouna na pomezí křivoklátské vrchoviny. Tato vesnice je ideálním místem pro víkendový výlet. Na své si přijdou jak milovníci historie a historických budov, tak i milovníci přírody. Obojího je zde dosytosti.

 

 

Přírodní divy

Díky pestré geologické minulosti, kterou prošla celá oblast křivoklátska, můžeme v Hudlicích spatřit několik geologických zajímavostí. Nejdůležitější a nejznámější je Hudlická skála, která se tyčí nad vsí. Je tvořena horninou buližníkem, která je složena z křemíku a zbytků schránek miniaturních živočichů. Na jižní straně skály je úzký vchod do 12 metrů dlouhé jeskyně. Vstupní chodbička je ale těžko průlezná. Ze skály je krásný výhled do kraje, na který vzpomíná i Josef Jungmann, rodák z Hudlic, v jednom ze svých děl. Z hlediska botanického je velmi cennou oblastí Přírodní památka Stará ves. Nachází se asi 2 kilometry východně od Hudlic na svazích nad Libotickým potokem. Geologická aktivita zde vytvořila podmínky pro vznik tzv. skalní stepi. Roste zde mnoho vzácných druhů rostlin, jako například tařice horská nebo sasanka lesní.

Historie a historické postavy

Ti, kdo raději pátrají po minulosti, by měli navštívit vesnici samotnou. Určitě si přijdou na své. Vesnička byla založena ve 14. století samotným Karlem IV. a patřila k jeho panství. V těžké době husitských válek vesnice upadá, ale její rozvoj ještě přijde. Kolem roku 1660 nastává rozkvět díky rozvoji železářství. Hudlice a okolí jsou díky geologické minulosti bohatými nalezišti různých rud. Přicházelo sem mnoho havířů, především z Bavorska. Mezi nimi také předci jedné slavné osobnosti. Roku 1773 se v jedné z chalup narodil Josef Jungmann, nejvýznamnější hudlická osobnost. Josef Jungmann byl velký literát a jedna z hlavních postav národního obrození. Z Hudlic ale pochází i další literát a historik, Adolf Patera. Vedle velkých osobností se zde narodil také nejmenší Čech, lilipután František Řeřicha. Ve své době se díky svému malému vzrůstu stal velmi populárním, založil i liliputánskou skupinu, která bavila lidi po celém světě. V současné době si v Hudlicích můžeme prohlédnout krásný pseudorománský kostel sv. Tomáše, myslivnu a samozřejmě památník a rodný dům Josefa Jungmanna.

Rodný dům Josefa Jungmanna

Nenápadný roubený domek stojí na návsi a má číslo popisné 43. Před ním stojí veliký památník s Jungmannovou bustou. Uvnitř najdeme dobové zařízení a také expozici, která nám představuje život a dílo tohoto velikána. Dům se pro návštěvníky otevírá 1. dubna. Návštěvní doba je od středy do neděle v 9 až 12 hodin a 14 až 17 hodin. Vstupné činí pro dospělé 20 korun a pro děti 10 korun.

Proč: přírodní i historická podívaná

Jak tam: autem

Kdy: od dubna Na jak dlouho: celé odpoledne

Kam: Hudlice

Info: www.obec-hudlice.cz

autor: Lenka Kupková, DOBNET zpravodaj