Odborná porota udělila v celostátním kole hudební soutěže Porta 2023 v areálu Lesního divadla Řevnice 12 ocenění. První místo si odnesla Marie Tilšarová & KDO JSME MY. Právě po stopách držitelky tradiční sošky z dílny architekta Miroslava Rabocha, která náleží vítězi celostátní Porty, se Stopař ePortýra vydal.


Marie, nemohu začít ničím jiným, než velkou gratulací. Myslím, že by se o Tobě dalo v dobrém slova smyslu hovořit jako o skutečně renezančním umělci. Pokud vím, nejsi jen velmi zajímavou a úspěšnou hudebnicí, jsi i inspirátorkou, průvodkyní mindfulness a autorkou motivačních karet. V neposlední řadě jsi také průkopnicí nového hudebního stylu EZOPOP. Pomůžeš nám tyto pojmy trochu rozklíčovat?

Ahoj Romane. Děkuju Ti za krásné úvodní slovo. Zdravím taky čtenáře a jdeme tedy na to:-)
Inu…jak začít. Na to je asi jeden rozhovor málo. Zkusím tedy velmi stručně. Po letech pracování ve velkých společnostech na různých pozicích a zmítání se v úzkostech a pocitech, že jsem na tom světě k ničemu, jsem došla do bodu, že potřebuju tvořit sama za sebe. Vyzkoušela jsem toho spoustu - fotila jsem, měla obchod, dekorovala dřevěné krabičky, s mužem jsme tvořili barefootové boty…a další a další. Hledala jsem sebe a řekla bych, že až s praxí mindfulness - což je vlastně umění bytí v přítomném okamžiku - a písněmi, které se o tuto praxi opírají (aspoň ty z prvního CD), jsem to našla. Nebo teď a tady to tak vnímám.
Od té doby se snažím inspirovat lidi, aby si šli za svým. Aby poslouchali svá srdce a nebáli se dělat rozhodnutí. Vycházeli ze svých “ulit”, bezpečných komfortních zón…
Proto “Ezopop”. Protože mé písně jsou na pomezí folku, popu a slova zase často lehce zasahují do “EZA”. Nakolik tomu tak je ale asi musí posoudit každý posluchač sám.

 

Dříve, než si budeme povídat o tom, co se dělo a děje po tvém úspěchu v Řevnicích, představíš nám muzikanty, se kterými jsi hrála v areálu Lesního divadla, kde vrcholí soutěž písničkářů Porta?

Moc ráda, protože kluci dávaj mým písním zase další rozměr. Sama bych toho asi tolik nedokázala.
Pavel Tilšar - můj muž. Obrovská podpora, taková šedá eminence kapely. Na podiu by si jeden řekl, že je mlčoch - ale to proto, že hraje zároveň na basovou kytaru, bicí (nohama) a do toho zpívá. Zároveň vše naloží, převeze, vyloží, postaví, nazvučí, odehraje, zabalí, naloží, převeze, vyloží, uklidí…
Na Portě byla mezi soutěžními písněmi i jeho píseň Mozaika, kde zase hraje na kytaru, bicí a zpívá. Je to takový Kyborg naší kapely.
Martin Penič - ráda říkám, že je styčný důstojník pro komunikaci s publikem. Jeho úsměv se nedá přehlédnout:-)
A už vůbec se nedají přeslechnout jeho irské flétny. Dodnes si pamatuju, když při prvním setkáním zahrál pár tónů do “Pusť to po vodě”. Věděla jsem, že “TAKHLE ANO”:-) V kapele hraje i na tenor a soprán saxofony.

 

Prozraď, co pro Tebe a skupinu znamená umístění v tak unikátní soutěži jako je Porta a co vše se váže k nejvyšší ceně. Mám na mysli, i jaké hodnotné ceny sis odvezla?

Víš, já si Portu pamatuju ještě jako malá holka. Bylo mi asi osm, tuším, když na ní s kapelou Noční ptáci soutěžila moje starší sestra (pro ni jsem napsala píseň SESTRY, kterou jsme společně nazpívaly). Přihlásili jsme se spíš z recese, protože jsme si říkali, že žánrově úplně nezapadáme. Postup do finále nás překvapil, hodnocení porotců jak v oblastním tak řevnickém kole taky…a když jsme stáli na podiu a dostávali sošku a kytaru od firmy Furch, tak jsem si říkala “JAKO VÁŽNĚ”?. Na Furcha od té doby skládám všechny nové písničky. Více o tomto výrobci furchguitars.com/cs/o-nas/ Další z cen je i nahrání písně ve studiu Chevaliere u Helenky Rytířové, ale tam se zatím domlouváme.

 

Celostátním kolem Porty nic ale nekončí. Řada lidí netuší, co čeká finalisty po posledním finálovém koncertu. Můžeš prozradit, jak muzikantsky vypadalo tvoje léto a podzim? Na kolika a na kterých festivalech jsi byla slyšet?

Ano, to bylo něco krásného. Díky Portě jsme se podívali na velké festivaly. Hned ten první, moje srdcovka v Hrádku u Rokycan a Muzika…kde jsme hráli mezi kapelami Nezmaři a COP. Jakože hustý. Potom Újezdské babí léto, Trampský Širák, Janouškovo Ústí, Trampské Pikovice…bylo to fakt super a upřímně mě mrzí, že se tahle “poportová jízda” nezopakuje. I když vlastně v roce 2024 máme jako vítězové možnost si zase na Portě zahrát už jako hosté.

 

Jistě byl zajímavý i pohled na to, čím se podle Tebe liší Porta od jiných festivalů a popřípadě, co Tě na Portě nejvíc dostalo.

No…asi hlavně ta příjemná atmosféra amfiteátru v Řevnicích. To je krásné místo. Večerní jammování, které se lehce přehouplo do ranního jammování…přátelské zázemí.
Moc mě bavilo, že třeba i úplně neznámí interpreti dostanou možnost hrát před velkým publikem. Jako, my jsme měli recitál na malé scéně…ale i tak jsme si to užili:-) Ale ti, co měli recitál na hlavní, tak to pro ně musí být úplná pecka.

 

O tom, že jsi velmi nadějná, úspěšná a plodná hudebnice nesvědčí jen vítězství v celostátním kole Porty 2023 a ve finále soutěže „Šance Muzikus“, ale i to, že máš na kontě již dvě vydaná CD a nyní finišuješ na třetím titulu. Na jeho vzniku se aktivně mohli podílet i posluchači a Tví příznivci, v jaké fázi CD je? V této souvislosti mě napadá, máš už svůj fanklub?

Plodná, to já jsem:-) Víš co, nezačala jsem úplně brzo, tak to teď asi “doháním”:-))) A zda mám fanklub? Asi jo, já vlastně ani nevím. Díky za tuhle otázku, nadhodím jí. Nicméně děje se to, že na koncerty jezdí více a více lidí a podpora při crowdfundingové kampani byla tak krásná, že vlastně asi mám fanklub, jen to tak nemám pojmenované:)
Jinak album Pošli to dál je na začátku nahrávání, máme základy základů:-) Ale co vím, že 29. dubna 2024 v Malostranské Besedě bude jeho křest. A jako poděkování všem, co nás podpořili, jsem v sobotu 18. listopadu 2023 vypustila do světa singl s názvem KLÍČ.

 

Patříš k lidem nejen s krásným hlasem, ale i s velkým srdcem, o tom svědčí i tvůj charitativní koncert. Řekneš nám o tomto projektu více?

Pokud myslíš akci Písničkářky spolu, tak to je akce, se kterou přišla Míša (Ruby Rhyme) a propojila ještě Sašu Niklíčkovou, Blondýnu a Katku Syrnou. Celá akce bude 6. prosince 2023 v KKafé na Střeleckém ostrově v Praze a moc se těším. Další koncerty mám na marietilsarova.cz/koncerty/ Taky jsme už hráli na charitativním koncertu v rámci shánění Dárců kostní dřeně a já už mám v hlavě minifestival s názvem Pošli to dál (stejně tak se bude jmenovat naše třetí album), který bych ráda celý charitativní. Nicméně cítím, že abych tohle mohla začít pořádat, je potřeba ještě trošku zasaturovat sebe. Ale jsem na dobré cestě.-)

 

Co pro tebe znamenalo, že Tvou písničku mohli poslouchat lidé i v rozhlase, kde si tě posluchači mohli vychutnat např. v pořadu Karavana Country Rádia?

No to bylo velký. Musím říct, že je prostě fakt zase úplně jiný rozměr. Když si uvědomím, že nás díky rádiu můžou objevit další posluchači, je to i velká radost. A díky Portě a Jirkovi Vondráčkovi byla nasazena píseň Pusť to po vodě do Karavany na Country rádiu a do České dvanáctky na ČRo2 a ČRO Region, - díky hlasování fanoušků - získala Zlatou dvanáctku, což znamenalo 12 týdnů ze sebou ve vysílání ČRO. A taky se dostala díky Portě do vysílání rádia Proglas, Samson a Folk. To je prostě paráda a já se moc těším, až se jich bude hrát víc a častěji, až se ty naše písně dostanou mezi “stálice”…

 

Na závěr si nemohu odpustit otázku, zda existuje někdo, kdo prošel unikátním festivalem Porta, kdo tě hodně ovlivnil a je-li z nich někdo, s kým by sis chtěla zahrát na jednom pódiu?

Inu, budu upřímná. Portu jsem delší dobu nesledovala a tak vlastně nevím. Pamatuju si VeHiBu a to je teda “zjevení”, kterého na české scéně není. S nima bych si zahrát ale nechtěla, protože Verunky energie a hlas je něco tak neuvěřitelného, že si to mnohem raději poslechnu. (Jo, a taky bych se asi styděla stát vedle ní:).
Ale díky této otázce jsem si projela historii Porty a zírám, kolik mě moc milých kapel a interpretů jí prošlo. Spirituál, Brontíci, AGFlek, Wabi, KiĎák, Ebeni, Nerez, Nezmaři, Nohavice, Máci, Samson, Roháči, Žofka Kabelková, Epydemye, Xindl X, Vasilův Rubáš, Terezka Balonová…jako waw. Díky za rozšíření obzorů…a na podium bych šla s každým:)

 

Kam své příznivce teď pozveš?

Tak určitě do Velkého mlýna v Praze - Libni, kde budu mít 13. prosince 2023 od 19. hod. předvánoční koncert s Kdo jsme my, kde také vystoupí host, kytaristka ze soutěže Kytarová aréna SAI - Markétka Hejdová. Říká se, že Folková mlýnice je taková prodloužená ruka Porty. Tak na to se moc těším. Lístky na tuto akci jsou na velkymlyn.cz/kalendar-akci/, nebo je lze zakoupit i na místě.

 

Děkuji za odpovědi a přeji ti pevné zdraví, spoustu spokojených posluchačů a pohodové hraní
Roman Roček, Stopař ePortýra