Štafeta ePortýra

Pavel Žalman Lohonka, kterého se ptala Pavlína Jíšová, se ptá Lubomíra Stráníka, který má za sebou také dlouhou pouť po našich koncertních pódiích…

ZDRAVÍM TĚ A PTÁM SE. JAK SE TI TEĎ ŽIJE NA ZÁHOŘÍ?
Na Záhoří je krásně Pavle, byl si tu tak víš, jak vysoko bydlím, teď už sám jen s Bobinkou a třema kočkama, ale neměnil bych nikdy za bydlení ve městě, mám rád volnost, svobodu, rozhled a lidi, co tu bydlí taky. Prostě je to mé Záhoří.

VÍM, ŽE SE ČASTO COURÁŠ TAM U VÁS PO LESÍCH. O ČEM TAK NEJČASTĚJI PŘEMÍTÁŠ NA CESTÁCH?
Jsem patriot na Krušné hory a Krkonoše odkud pochází má rodina. Život na horách je drsnější, než dole ve městě, ale o to krásnější a k němu patří i to chození po lese, cítím se vždy v lese bezpečně a svobodný, dokážu hodit za hlavu všechny starosti a problémy spojené s mým životem. Děkuji ti za tuto otázku, spojeni s přírodou je pro mě hodně důležité. Navíc mě vždycky doprovází má jezevčice Bobinka, úžasná parťačka. 

URÁŽÍ TĚ, KDYŽ NĚKDO ŘEKNE, ŽE JSI KOTLÍK?
Ani trochu, jsem na to hrdý. Poznal jsem mezi tzv. Kotlíky spousty nádherných a talentovaných lidí. Slovo - Kotlíci- používá jen ten, kdo vůbec nechápe oč vlastně jde. 

MÁME MÍT SVÉHO MINISTRA KULTURY, KDYŽ KULTUŘE NEROZUMÍ?
Myslím si, že ano, ale neměl by to být politik, ale opravdu člověk z kulturního prostředí, který je nestranný ke všem oborům v kultuře. 

KDYBY TI BYL PŘEDSTAVEN PAUL SIMON, CO BYS MU ŘEKL?
Jsem moc šťastný, že tě poznávám Paule, zajamujem si?

NA PUSTÉM OSTROVĚ SE OCITNEŠ SÁM. PŘISTANOU LIDOJEDI , Z LOĎKY VYNDAJÍ KYTARU A ŘEKNOU „ HRAJ“. CO BYS JIM ZAHRÁL, ABY TĚ NESNĚDLI?
Ve strážním koši, seděli dva hoši... asi bych jim nechutnal ?

VÍM, ŽE JSI VELKÝ GURMÁN. CHTĚL BYS ZA TÍM ÚČELEM NAVŠTÍVIT POSLANECKOU KANTÝNU?
Umíš si představit Pavle, co to musí byt za blafy, když je to tak levný ?

TĚŠÍŠ SE NA SPOLUPRÁCI S LENKOU A ÁDOU?
Spolupráce s Lenkou a Ádou mě moc těší a je pro mě určitou výzvou a posun do další části mé muzikantské kariéry. Lenka je prostě profík a Áda skvělý autor a muzikant, co víc si přát. Jsou to skvělí lidé a je mi s nima moc dobře, jen by to chtělo víc oživení a větší tah na bránu a nelpět na tom, co bylo. 

VĚŘÍŠ V BOŽÍ MLÝNY?
Samozřejmě, že věřím, už se mi to nejednou potvrdilo, že melou pomalu, ale jistě. 

AŽ TAHLE BIOLOGICKÁ VÁLKA SKONČÍ, A OPĚT SE NĚKDE POTKÁME A OSLAVÍME TO, MÁŠ NĚJAKÝ ORIGINÁLNÍ NÁPAD?
Tak tohle je velmi těžká otázka a hned mě napadají různé věci, co by se mohlo, kdyby se mohlo. Napsat písně na toto téma, uspořádat akci za oběti covidu a nejen za ty zemřelé, za zdravotníky, bez kterých by to vše bylo daleko horší, má dcera Zuzanka ve své práci viděla umírat tolik lidí, že z toho má otupělý pohled na věc a bere to jako samozřejmost. Prostě se s ním nějak muzikantsky vypořádat. Politicky se s tímto obdobím jistě vypořádají sami politici stylem já ne, to všechno oni, takže je nechme, ať se sežerou sami a volme ve volbách ty, kteří opravdu pomohli a nepřiživovali se na covidu. Není to moc originální nápad, ale v souvislosti s tím se dost blbě něco vymýšlí. Je to úplně jiná situace, než v roce 1989.

Děkuju za rozhovor. A teď seš převozníkem ty…

Pavel Žalman Lohonka

 

 Lubomír Stráník