Prázdniny se pomalu blíží ke konci, ale léto tu naštěstí ještě chvíli bude. Užívá si ho také vítěz letošní Porty v Řevnicích Aleš Petržela, který nám mezi koncerty a svými prázdninovými cestami odpověděl na naše zvědavé otázky.

Aleši, Porta už je pár týdnů za námi. Jak na ni vzpomínáš?

Byl to pro mě obrovskej zážitek. Opravdu jsem nečekal, že bych mohl postoupit v jihomoravském kole v Brně a pak v Řevnicích vyhrát. Já jsem byl na Portě poprvé. Na Portu jsem sice dával přihlášku skoro dvakrát, pak jsem ale nakonec přihlášku neodeslal :-), nějak jsem si asi úplně nevěřil, tento rok se to nějak sešlo. Jel jsem na víkend pozdravit své rodiče do Blanska, odkud pocházím, a v ten termín byla v Brně Porta, tak jsem si řekl, že si prostě půjdu odpoledne zahrát a podívat se na další kapely, písničkáře… No a nakonec soška z Řevnic a první místo. :-) Mám z toho opravdu obrovskou radost.

Jací byli na Portě diváci?

Když jsem hrál písničku „V neděli ráno“, kde se zpívá takový „Dam dam dydydy dam“ a diváci se mnou zpívali, aniž by písničku kdy slyšeli, bylo to skvělý. Víš, tohle je jeden z důvodů a možná ten hlavní, proč tohle celý dělám, bavím se, a když se lidi baví se mnou, tak si pak po koncertě sednu sám kousek bokem a ještě jednou všem řeknu: díky za vás všechny…

Líbí se ti Lesní divadlo v Řevnicích? 

Mám moc rád knížky, hodně čtu i o naší folkové, country scéně a samozřejmě o Portě a jejích začátcích až po dobu, kdy na Portu chodilo 30 tisíc lidí, je to pro mě festival, který má obrovskou historii. I proto jsem měl asi před Portou určitý respekt. Moc bych Portě přál, aby tu vždycky byla a chodilo na ni čím dál víc lidí. I když na druhou stranu to „komornější“ pojetí v Lesním divadle je úžasný. Běhají tam děcka, hrají si spolu, večer tam lítají s baterkami, žádný hloupý atrakce jako skákaní na gumě a podobně, neviděl jsem, že by se někdo s někým hádal, skvělá hudba, lidé, kteří hudbu a texty opravdu poslouchají… To je pro mě Porta v Řevnicích.

A třeba to, že každý den vychází přes noc vytištěnej časopis Portýr – čerstvé vydání a člověk si ho přečte ráno u snídaně? To je naprosto jedinečný, to mě dostalo.

Změnilo se za tu dobu od Porty něco zásadního? 

Myslím, že si víc věřím, když jsem hrál v Brně, mně moje srdíčko bubnovalo a nohy byly z gumy. :-) Ale to k tomu patří. Vyšly taky nějaký rozhovory se mnou a nějaký mě ještě čekají. Písničku „V neděli ráno“ jsem poslal Jirkovi Vondráčkovi, posluchači by ji měli slyšet na některých rádiích.

Udělal jsem si i facebookový profil, kdyby někoho zajímaly věci kolem mě, tak tady jsem aktuální: https://www.facebook.com/petrzelaales/. A demo nahrávky si můžete poslechnout na mých stránkách http://alespetrzela.cz/.

Máš třeba víc nabídek na hraní díky vítězství na Portě? 

Myslím, že třeba program letních akcí už mají pořadatelé hotový dlouho dopředu, ale kdyby měl někdo z pořadatelů zájem o moje vystoupení, moc rád přijedu zahrát, můj email je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

O Portě se mezi lidmi, kteří ji nezažili, drží dost mýtů, třeba to, že Porta je festival ´pro kotlíkáře´. Co myslíš - je to tak?

Myslíš jako „Umííí“ :-) tohle je myslím už mýtus. Budu dělat dál písničky, texty, hudbu v duchu folku, protože tak to cítím a věřím tomu, že budu vystupovat i na jiných než folk a country akcích

a tím tenhle mýtus vyvrátím. Porta je skvělej festival a já si myslím, že lidí bude přibývat.

Jaká byla vlastně tvoje cesta k muzice? Kdo tě k ní přivedl? 

Můj táta měl amatérskou kapelu, hráli takový ty tancovačky. On hrál na klávesy a nás (s mým bráchou Zbyňkem) nutil hrát na piáno. Brácha u klavíru zůstal a je z něj skvělej muzikant klavírista, klávesák, já sem chtěl vždycky kytaru, asi ve čtrnácti letech jsem jednu vyměnil za startky s filtrem a od té doby už to nejde jinak - kytara, písničky, koncerty… Jinak díky Portě jsem po dlouhé době zase začal hrát s bráchou, takže myslím, že nás spolu určitě někde uvidíte. Třeba 2. září na festivalu Širák spolu s Jirkou Vaňkem na baskytaru a Honzou Kalníkem na cajon.

Chystáš nějakou svou sólovou desku?

Nahrál jsem si doma v pokojíčku pár písniček, který vypálím na cd a budu je rozdávat na koncertech lidem, můj kamarád Andrej mi k jedné písničce udělal klip, můžete se na něj podívat na mým facebooku. Baskytaru nahrál Jirka Vaněk a na cajon hrál Honza Kalník, kluci, kteří se mnou hráli na koncertě v Řevnicích, ti se pak postarali i o výslednej zvuk.

Napadla mě i taková myšlenka, že bych natočil další písničky a dal to na cd a myslím, že bych měl příští rok na Portě zahrát, tak bych to tam rád pokřtil. Uvidíme, zatím si s touhle myšlenkou pohrávám.

Tak ať se to podaří!