Zatímco rok 2016 patřil přehlídce všeho nejlepšího, co se na Portách za posledních padesát ročníků odehrálo, vstup do nového padesátiletí byl ve jménu mladých tváří. I proto jsme na Portu pozvali Light & Love, kapelu založenou teprve před pár lety.

To ale vůbec neznamená, že je to muzika, kterou nikdo nezná – píseň Blueberry Sky se stala třetí nejhranější českou písní v naší republice v roce 2015. V kapele hrají Johny Rainbow a Kosak, což jsou bratři Honza a Lukáš Balcárkovi, a vloni jí vyšla debutová deska Surrender to The Stars. Ještě před pátečním vystoupením nám kluci poskytli rozhovor.

Na festivalu Porta budete mezi tradičními kapelami. Víte, do čeho jdete?

Nevíme. :-) Necháme se překvapit a těšíme se.

Kdy jste přišli na to, že vám to spolu ladí?

Už odmala jsme společně zpívali písničky. Když nám bylo asi tak pět, šest let, byly to songy od Abby. Později, když jsme v jedenácti až třinácti letech založili kapelu a hráli jsme písničky od Green Day, Blink 182 a podobných kapel, jsme začali hodně zpívat dvojhlasně, protože ty melodie byly tak stavěné. Od té doby až doteď spolu zpíváme.

Jak vypadalo vaše první vystoupení na veřejnosti? Pamatujete si na to?

Ano. Bylo to s první kapelou Insert Coins v Kopřivnickém klubu Nora v roce 2007. Hráli jsme tam společně s kapelou Burnout, jejiž zpěvák - Vašek Lebeda - je teď Voxel. Známe se už z těch dob a jsme dobří přátelé.

Kde to zabralo nejvíc? Kdy jste si mohli říct: to byl už konečně úspěch…?

Jedním z prvních přelomů bylo, když naši hudbu objevil Michal Movák ze serveru Bandzone.cz. Objevil nás s naší druhou kapelou Johny Said The Number. Měli jsme z toho opravdu velikou radost, protože jsme si díky němu zahráli poprvé na větších českých festivalech. Naše spolupráce se potom přirozeně rozvíjela dál a s třetím a nynějším projektem Light & Love jsme tak díky spolupráci dostali naši hudbu i do rádií.

Máte velký hudební talent. To je jasné. Po kom?

Haha. Děkujeme. Těžko říct. Nejsme z vyloženě muzikální rodiny, pokud pomineme, že si třeba mamka ráda často zpívá. Náš strýc měl i kapelu a v začátcích nás hodně podporoval. Není ale vyloženě nijak jasné, po kom bychom to měli nějak jednoznačně mít. :-)

Vaše písničky se vymykají české kotlině. Skládáte hudbu spolu, nebo jste samostatné autorské jednotky?

Společně. Většinou Honzu napadne melodická linka, kterou společně rozvedeme a napíšeme text.

Jak skládáte? Kytara v ruce a zpěv, nebo nejdřív nějaký podklad, nebo už základ a k tomu dotváříte melodii?

Většinou s kytarou nebo s piánem. Kytara ale vede.

Myslím si, že byste měli šanci v Eurovizi. Šli byste do toho?

Jednou už jsme byli v úzkém výběru, ale nevyšlo to. Asi to tak mělo být.

Na Sázavafestu, kde jsem vás viděl, jste hráli jen v duu a bylo to velmi kompaktní a působivé vystoupení. Máte na jevišti stejný zážitek ve dvou, jako když hrajete s celou kapelou?

Děkujeme. No je to docela jiné. S kapelou je to samozřejmě energičtější a místy je to i větší nářez, takže radši máme asi vystoupení s kapelou. Hraní akusticky je ale zase takové pohodové, a když se člověk opravdu soustředí, může se příjemně naladit.

Dotkla se vás nějakým způsobem česká hudební scéna?

Co se týče zásadních vlivů, tak asi ne. Je tu ale spoustu fajn hudby. A taky i hlavně poslední dobou.

Zpíváte zásadně anglicky, nebo máte něco českého v záloze?

Anglicky. I když udělali jsme v češtině jeden song pro reklamu. Byla to víceméně taková sranda.

Mluví vám do skládání ještě někdo? Komu třeba věříte?

Ne. Spíše se poradíme se známými a přáteli.

Jak dlouho jste připravovali vaše první CD a jak vypadal proces výběru písniček? Byl přetlak, nebo nedostatek?

Naše deska je spíš taková kolekce songů, které se postupně nasbíraly. Některé jsou z dob první kapely. Třeba takové Blueberry Sky. Ty novější se ale nahrály asi za půl roku.

Máte nějaký blízký, střední a vzdálený cíl?

Dostat naši hudbu do zahraničí.