Jestliže Porta je prostorem pro setkání a konfrontaci, hledání a nacházení, tak to určitě platilo i letos na ranči Rovná v Košíkách. To všechno za ukrutných povětrnostních podmínek umocněno ještě pátečním velkým dnem Jokeho (oženil se …).

Přijela naprostá většina kamarádů z portovního zákulisí a samozřejmě nechyběli muzikanti místní i přespolní, hodně se zpívalo a povídalo a počasí s tím nemělo šanci udělat vůbec nic.

Stejně jako v sobotu, kdy se za stejných povětrnostních podmínek začalo soutěžit od dopoledních hodin. Poslední dobou to na festivalových mladých pódiích vypadá na převahu písničkářů, ale Rovná dokázala nabídnout hodně široké žánrové spektrum. Nechyběl folklórní nádech od omlazených Děvčic, swingová vůně Mix Bandu, bluegrassový drive skupiny Popojedem, zvláštní aranže kapely K. a P.P.R nebo písničky naplněné trampskou romantikou. Všichni bojovali se zimou a laděním a nakonec i všichni zvítězili. U diváků i porotců. To kvitovali i Old Boys a Vojta Kiďák Tomáško jako večerní hosté.

V přátelsky velmi příjemném prostředí i přes pestrý záběr žánrových odstínů předvedených výkonů neměla porota nakonec tolik práce a takřka jednoznačně určila pořadí, a tedy reprezentaci do národního finále.

Vítězem se stala skupina Mix Band a z ní Radek Straka ml. Získal ocenění poroty za výjimečnou muzikálnost.

Do semifinále postoupila skupina Popojedem.

Do autorské soutěže porota vybrala píseň Všechno je jinak Patrika Tomášíka – Tolstolobika.

Pokud jste na ranči Rovná ještě nebyli, tak vřele doporučuji navštívit toto místo plné muziky a příjemných lidí.