Jan ŘepkaNa každé Portě hrají a zpívají soutěžící, hosté, speciální hosté z jiného žánru a občas taky vystoupí ještě jiný zvláštní host. Letos jím byl Jan Řepka se svým projektem Open mic, který zahájil sobotní program na hlavní scéně v Lesním divadle.

Honza Řepka je mladý sympatický muzikant, který už několik let dává prostor amatérům, kteří si chtějí zkusit zahrát před publikem. V pražské kavárně s názvem POTRVÁ organizuje Honza jednou měsíčně hudební večery. A můžete se na ně přihlásit klidně i vy!
Je to takový milý projekt pro všechny amatérské písničkáře a muzikanty. Jak vlastně všechno probíhá, si můžete přečíst v našem rozhovoru. A bylo to milé povídání, je vidět, že Honzu to opravdu baví.

Honzo, co je vlastně Open mic za projekt?
Je to cyklus hudebních večerů, na kterých může vystoupit kdokoliv bez ohledu na žánr, věk, pohlaví, nezáleží na tom, na co ten člověk hraje, které politické straně fandí nebo jestli je Rus…. V zásadě je princip takový, že kdo se přihlásí a má co předvést, dostane prostor. Není to žádná soutěž, ale vystoupení před publikem.

Má tenhle projekt nějaká pravidla?
Dáváme přednost autorské hudbě, ale není to podmínka. Přednostně je to tedy pro písničkáře, ale není to striktní, pokud bude chtít vystoupit někdo s břišními tanci, může. Hlavní cíl je, aby se muzikanti soustředili na svou tvorbu, důraz dáváme na dílo.


A to opravdu neexistuje nějaký výběr předem? Co když přijde někdo, kdo opravdu neumí hrát?
Kvalita je různá. Nikoho nevylučuju, není tam žádný filtr, napoprvé dám šanci komukoliv, kdo se přihlásí na můj mail. A dá se přijít i rovnou na místo.

Jak dlouho už Open mic funguje?
Už sedmý rok, vždycky od září do června s letní pauzou. Zatím proběhlo 65 pořadů a na nich vystoupilo víc než 300 písničkářů. A hlásí se další a další.

Můžeš nám popsat, jak takový večer v kavárně vypadá?

Vystupuje asi pět až šest amatérů (každý zazpívá zhruba čtyři písničky) a zpravidla jeden nebo dva hosti, ti déle. A pak necháváme rezervu, kdyby přišel někdo bez přihlášení. Hosté hrají vždy na závěr a jsou to zajímavé osobnosti i zajímavá muzika. Tito zkušení lidé jsou dobrým příkladem pro amatéry. Je důležité, že na jednom pódiu u stejného mikrofonu hraje úplný amatér a hned po něm třeba Ivan Hlas. Ty amatéry to motivuje, dají ze sebe víc, spoustu věcí se tam mohou naučit.

Jaká panuje při takových večerech atmosféra?
Příjemná, lidi se v kavárně cítí dobře. Seznámí se, mohou se domluvit na dalších akcích.

Ty máš na starosti dramaturgii. Jak vybíráš, kteří lidé ten den vystoupí?
Já se snažím, aby byly večery pestré a zábavné, aby tam nebyly třeba jen kytary, aby tam byla aspoň jedna holka, aby se nehrál jen jeden žánr a tak. A celkem se to daří.

A jak ses dostal na Portu?
Pozval mě Jirka Vondráček, s kterým spolupracuju, protože Svaz autorů a interpretů SAI je donátor Open Mic, ta spolupráce je oboustranná. A dříve jsem na Portě taky vystupoval.

Lucie Paličková