petr bende
Petr Bende se jakožto představitel té mladší generace Porty představí v Řevnicích v neděli 26.6. Petr vystoupil se svojí skupinou v Lesním divadle již v roce 2009 a tak bylo o čem si povídat a na co navázat.  V Country rádiu, které pro své posluchače připravilo pět hodinových pořadů Porta na Country rádiu, pak Petr pro kameru zazpíval jednu ze svých nových písniček, které zněly online éterem. Takto natočila kamera Porty již Věru Martinovou, Wabiho Daňka, Vojtu Kiďáka, Petra Kocmana, nebo Romana Horkého. 

Kdys nazpíval první písničku profi?
Záleží na tom, co myslíš profi. S mojí kapelou jsme první náhrávku na CD, které se jmenovalo Vzkříšení živých, nahráli v roce 1997. Pak v roce 2001 jsem pod produkčním dohledem Juraje Kupce, který se staral o kapelu Noname, nahrál dvě písně ve slovenském studio Ebony s muzikanty Marcelem Buntajem, Martinem Gašparem a Jurajem Tatarem. Tam to začlo být vážné:-) a od té doby funguje i má sestava kapely.


Když odjedeš skládat na chalupu ke svému kamarádovi, je to s jasným záměrem, že se nesmíš vrátit třeba bez 10 hotových songů?
Ne, ne. Jezdím tam každý rok na jaře a na podzim. Většinou mám jasný plán. Buď dodělávám již rozdělané písně a texty a nebo jedu skládat písně opravdu od začátku. Je to přenádherné místo. Před chalupou se prochází srnky, nikde nikdo, tak tam vždycky dovezu všechny svoje nástroje (bicí,kytary, klávesy atd.) a mé cestovní nahrávací studio. Pak už jen topím v krbu a skládám.

Nahráváš si motivy?
Nahrávám si motivy do mobilu. Většinou při cestách se mi promíta v hlavě spousta motivů. Pak si je přehrávám do počítače. Někdy jen z popěvku, který jsem si takto nahrál, vznikla pěkná píseň.

A co tam na chatě jíš?
Většinou jedu na týden, tak nakoupím zásoby a jsem v klidu.
Velký hrnec bramborového guláše to vždy jistí:-)

Na Portě jsi i soutěžil, je to velký zlom, mít pak svůj prostor profíka a zpívat už jako host?
Velmi si toho vážím a jsem rád, že mě Porta takto přijímá. Poprvé jsme s kapelou hráli na Portě v Plzni v roce tuším 1999. Bylo to super. Velké pódium, velký zvuk a lidé, které zajímala naše tvorba. To bylo opravdu zlomové období pro skládání vastních písní. Před třemi lety jsme tu byli s kapelou a letos jsem na Portě v sestavě s Cimbálovou muzikou Grajcar. Myslím, že to bude zase jiný náhled na moji muziku a doufám, že pro mnohé i milé překvapení.

Umíš zahrát trochu i klasiku na kytaru?
Moc ne. Jsem spíš takzvaný „beglajťák“. Jelikož jsem vlastně původně bubeník, tak moje hraní je, jak říká kytarista v mojí kapele, velmi jiné.

A cos hrál na piáno?
Na piáno jsem chodil osm let do ZUŠ ve Velké Bíteši. Byla to velká škola, za kterou jsem teď rád, i když jsem chtěl mnohokrát odejít, rodiče mě u toho  vždy udrželi. Teď mi to dává větší rozhled a možnost využít piáno při skládání. Hrával jsem vše z klasiky od Mozarta až po Čajkovského.

Vím, že si rád zveš hosty, máš nějakého tajného, na kterého si myslíš?
Minulý rok s námi jel na Vánočním turné Wabi Daňek a bylo to super. Těch jmen už se tam mihlo hodně. Např. Věra Špinarová, Ivan Hlas, Lešek Semelka, Pepa Laufer, Peter Nagy a další. Je to vždycky o vzájemném propojení a rád bych si třeba zazpíval s paní Hanou Hegerou, Marií Rotrovou, nebo Evou Pilarovou. Tak se nechte překvapit, kdo bude hostem na na našem letošní Vánočním turné.

Měls někdy takový ten duševní stav, že skončíš s muzikou a budeš třeba podnikat?
Nene. Hudba, písně, skládání, koncerty. To je život, o kterém jsem snil, že se stane jednou i mým povoláním. Dostal jsem shůry šanci, a tak se ji snažím nepromarnit a s úctou a pokorou si ji užívám a snažím se mou radost předávat dále.

Píšeš rád texty?
U mě je to tak, že pokud nenapíšu aspoň nástřel textu zároveň s melodií, tak už se do té atmosféry nedostanu. Ale mám slova rád, i když se nepovažuji za zkušeného textaře. Právě připravuji třetí řadovou autorskou desku a na ní bych rád texty přenechal zkušenějším. Oslovil jsem Slávka Janouška, se kterým se známe už hezkou řádku let. A tak vznikají texty jak od Slávka, který psal text na můj první singl Láska, z připravované desky, který najdete na mých stánkách www.petrbende.cz, tak od autorů z Textové dílny, kterou Slávek vede. Moc se mi to líbí a dostávám se zase do jiných obzorů a vznikají nová slova na moji hudbu. Z dalších jmen jsem oslovil ještě Ivana Hlase. Jeho texty jsou taky jedinečné.

A jak, na melodii, nebo básnička a pak hudba…?
Párkrát jsem měl napsaný nějaký svůj text, ale spíše mám více hudebních nápadů, které potom dotextovávám. U básní, které se objevily na mých deskách, to bylo ale tak, že mě inspiroval text.. .

Na co se můžeme těšit na Portě v Řevnicích?
Zazní písně z mých autorských desek jako Nad horů svítá, Anděl perutí mách, nebo pár novinek a to vše v aranžích mojí akustické kytary a Cimbálové muziky Grajcar. Máme nachystané i jedno překvapení a to bude úprava Bohemian Rhapsody od kapely Queen s touto sestavou.
Do Řevnic se moc těšíme. Porta je jen jedna a tímto děkuji za pozvání.
Petr Bende

Díky za rozhovor
jvz

 

foto: Dáša Borovská

petr bendepetr bendepetr bendepetr bendepetr bendepetr bendepetr bende