Pamětníci si patrně vzpomenou na koncert Na podpatkách, který uspořádaly talentované muzikantky v českém senátu, soutěžící v národním finále Dětské Porty se asi upamatují, kdo jim moderoval soutěžní vystoupení na deštivém Landeku u Ostravy…

Pražští návštěvníci folkových koncertů např. v Městské knihovně nebo v Literární kavárně v Salmovské si jistě připomenou vtipné texty nenápadné kytaristky, rozhlasoví posluchači znají její hlas z radia Junior nebo z nedávných profilových pořadů na Country radiu nebo Radiu Samson. Tohle všechno patří k jednomu velmi skromnému člověku, který toho má za sebou spoustu a píšeme o něm hlavně proto, že je to písničkářka, a těch v naší široké hudební obci opravdu není mnoho. A dokonce ještě vtipná!

Ostatně posuďte sami – když přelouskáte tenhle stručný životopis.

Jana Rychterová je písničkářka, která svoje písně skládá, zpívá a doprovází na kytaru. Poznávacím znamením jejích koncertů je humor, který je u většiny písničkářek neobvyklý. Dovede publikum nejen dojmout, ale i pobavit a je přitom jedno, zda hraje sama nebo s kapelou. Jako písničkářka natočila čtyři CD - Po cestách soumraku, To je život, Mrak a Tak hraj.

Jejím dalším projektem je unikátní vokální skupina Two Voices, které se věnuje netradiční interpretaci perliček klasické i populární hudby, a které má na svém kontě již tři CD - Two Voices, TWO a Crazy Classic.

Třetí Janinou láskou je tvorba pro děti, pro něž natočila také tři CD - Hrátky s češtinou a s dopravní výchovou a Zpívací písničky 1 a 2. Vystupování pro děti bere jako relaxaci, při které vymění večerní šaty za klaunské kalhoty.

Jana se narodila v roce 1971 ve Strašicích u Rokycan. Vystudovala Pedagogickou fakultu a několik let učila v Nové Pace. V té době byla členkou folklórního souboru Hořeňák, s kterým vystupovala na mnoha zahraničních festivalech. Díky práci ve škole složila i první písničky pro děti a začala se rozhodovat mezi pedagogickou činností a zpěvem.

Před koncem tisíciletí zvítězil definitivně zpěv. Pár let účinkovala v jazzovém Hot Sweet Orchestra společně s Jiřím Suchým. Zároveň však začala skládat písně pro dospělé a spolu s houslistkou Lenkou Uhlíkovou vystupovat jako šansoniérka-písničkářka. V roce 2002 vydala šansonové CD Po cestách soumraku. V prosinci 2004 moderovala benefiční koncert Podejte pac! k 10. výročí Nadace na ochranu zvířat (ČT 2) a v lednu 2005 účinkovala v pořadu Pocta V+W (ČT 1). Od toho roku se stala pravidelným hostem pořadu Šanson - věc veřejná na ČRo2 . Krátce si odskočila i k herectví. Ztvárnila menší roli v Ordinaci v růžové zahradě a větší ve studentském divadle v divadelní hře N. Simona Poslední ze žhavých milenců. Tuto část kariéry zakončilo v dubnu 2005 její druhé CD s názvem To je život…!, které houslovými doprovody opět zkrášlila Lenka Uhlíková.

V dalších letech se centrem koncertní náplně Jany Rychterové stalo crossoverové vokální těleso Two Voices, které se věnuje netradičnímu způsobu interpretace slavných skladeb klasiky i popu. Crossoverový obsah má hlavní spojovací prvek - kombinaci dvou naprosto odlišných a přesto ladících hlasů a specifických aranží.

I zde Jana Rychterová nejen zpívá, doprovází se na kytaru, ale je i autorkou všech textů. Tato úspěšná formace vydalo již tři CD. První z roku 2008 má název Two Voices a obsahuje prvotní repertoár dua - spíše závažnější skladby - spirituály, sefardské písně, několik árií, autorské šansony a dvě lidové písničky. Spolu s J. Rychterovou na něm zpívá operní pěvkyně Edita Adlerová za houslového doprovodu Vladimíra Iljiče Pecháčka. Od února 2009 se domovskou scénou Two Voices stalo divadlo Semafor, kde bylo také koncem tohoto roku pokřtěno druhé CD s názvem TWO. Obsahuje orchestrální skladby klasické hudby (Humoresku A. Dvořáka, Ragtime S. Joplina, nebo třeba veleúspěšný Šavlový tanec A. Chačaturjana) doplněné opět nečekanými texty J. Rychterové. Role kmotry se tentokrát zhostila herečka Eva Holubová. Na podzim roku 2012 vyšlo zatím poslední CD Two Voices s názvem Crazy Classic. Objevují se na něm nejen písně z bláznivé klasiky, ale také několik vážnějších záležitostí s básnickými texty Rychterové (Bachův Air, Dvořákovo Largo a Debussyho Dívka s vlasy jako len). Do světa jej poslali kmotři typičtí pro divadlo Semafor - Jitka Molavcová a Jiří Suchý.

Janinou pěveckou kolegyní je na něm Dája Šimíčková (Shadde Yadda či Prime Time Voice), za doprovodu Evy Šašinkové (kontrabas) a Michala Žáry (housle). I pro tvorbu Two Voices platí, že texty Jany Rychterové dokáží být velmi poetické, ale většinou překvapí vtipem, úderností a netradičním pojetím.

Přes velký úspěch projektu Two Voices se Jana stále častěji vracela ke své písničkářské tvorbě. Nejprve vydala své třetí autorské CD Mrak a potom, v roce 2014, CD Tak hraj. Písně na něm jsou niternější, ale charakteristický humor nechybí. Žánr citlivě balancuje na pomezí šansonu a folku. Od roku 2014 je Jana také moderátorkou Rádia Junior a v Českém rozhlase ji můžete slyšet i na Dvojce.

V současné době Jana vystupuje hlavně s kapelou jako Jana Rychterová a spol. Jejími spoluhráči jsou Eva Šašinková na kontrabas, Michal Žára na housle a violu, Radim Linhart na klavír. V Praze pravidelně koncertují v Salmovské literární kavárně a v Caféidoskopu. Jana je ale i častým hostem pořadů ČRo2 (Radiodárek, Tobogán, Lenoška Ivo Šmoldase) a vystupuje i v komorních pořadech např. s Václavem Větvičkou či Ivo Šmoldasem.

A vraťme se ještě k Janině další velké lásce - vystupování pro děti. Již okolo roku 2000 začala objíždět školy s pořadem „Hrátky s češtinou“, „Hrátky s dopravní výchovou“ a později s mnoha dalšími. V roce 2000 natočila i první dětské CD, Hrátky s češtinou a s dopravní výchovou, které se dodnes úspěšně používá ve školách při výuce. Koncem roku 2013 vydala velmi povedené CD s dětskými písničkami - Zpívací písničky, které pomohla v roli kmotry pustit do světa Tereza Kostková. O dva roky později pak vycházejí Zpívací písničky 2. I tento druh tvorby Jany Rychterové se vyznačuje chytrými texty a nevídaným smyslem pro humor.