Po téměř 22 letech vydala skupina Spolektiv nové album s názvem Dej mi tvar. Obsahuje šestnáct písní, patnáct jich vzniklo v posledních dvou letech a jedna je z roku 1988. Spolektiv album slavnostně pokřtil na několika koncertech letos v květnu.

Třetím rokem znovu skládáme nové písně, pečlivě je aranžujeme, často zkoušíme a koncertujeme. Jeví se to podobně jako u ostatních hudebních skupin, o kterých se říká, že jsou začínající. U nás je však zásadní odlišnost. Znovu jsme začali po osmnáctileté pauze. 

Výhradně se věnujeme zpívané autorské hudbě s prvky rocku, art folku a jazzu. Zjistil jsem, že se pro náš hudební styl používají zajímavé ekvivalenty - folk-alternative, indie-folk, folk-progressive či prostě acoustic. Pro nás je rozhodující, že zpíváme a doprovázíme se převážně na akustické nástroje s použitím klasických kytar a šestistrunných baskytar, dechových nástrojů, perkusí, etnických nástrojů i moderních industriálních nástrojů a přístrojů.

Naše současné písničky jsou mnohem přímočařejší než ty z doby před dvaceti lety a podle nás mají větší tah na branku. Sám to tak cítím, především při živém vystoupení, při kterém dnes z pódií divákům předáváme daleko větší energii než kdysi. Spolektiv je pro současnou pětici nás muzikantů doslova živou vodou, o kterou se rádi dělíme s našimi posluchači.

Držíme pohromadě i s dřívějšími členy kapely, kteří se nemohou účastnit současného aktivního tvoření a koncertování. Původně jsme začínali v roce 1988 jako trio - Jarda Hnízdil (zpěv, kytara, akordeon), Martin Jančura (zpěv, kytara, perkuse) a Renata Švecová (zpěv, perkuse), které záhy doplnil Lukáš Holec (zpěv, housle, viola). Lukáš s námi příležitostně hostuje a letos se hlavně ujal hudební režie při nahrávání našeho nového alba. Na dechové nástroje (saxofony, flétny, klarinety, dechový syntezátor) hraje Tonda Vidlák, který v obnovené sestavě také zpívá. Na šestistrunné baskytary hraje Jirka Regásek, který vystřídal Zdeňka Zajíčka. Zdeněk se v nových písních uplatňuje jako autor některých textů.

Nové CD Spolektiv Dej mi tvar je mimořádné tím, že vychází bezmála po 22 letech po našem prvním albu …a ticho v sobě z roku 1994. Dej mi tvar je společným dílem, celá kapela odvedla obrovský kus práce spolu s hudební i zvukovou režií. Těší mne výtvarný návrh tiskovin od Jany Holcové i fotografie a grafické zpracování od Daniela Krále. 

Vydání alba Dej mi tvar je potvrzením naší existence. Ať se vám líbí!

Kapelník Jaroslav Hnízdil

{vembed Y=UOUvbs5CRMU}

Více o kapele najdete na www.spolektiv.cz nebo na www.facebook.com/Spolektiv