Pro skupinu Druga bylo letošní jaro a léto přeplněné novinkami. Krátce před vydáním svého chystaného maxisinglu Pramenům a vílám se rozšířily její řady o nového basáka a bubeníka. V létě pak nový vzhled získala i webová stránka skupiny.

Druga čerpá převážně z předkřesťanské historie české a moravské krajiny a vyzobává z jejích mýtů inspiraci pro své písně. Na Pramenům a vílám v úvodní dvojici nahrávek (Pramen pod skalou, Víla) vzpomíná na období, kdy ve víly lidé ještě skutečně věřili a kdy pramenům potoků a řek přikládali magické významy. Druhá dvojice písní (O věrné lásce, Přání tvých návratů) tvoří jakousi pomyslnou bonusovou stranu maxisinglu. O věrné lásce vypráví pověst z pražských Hradčan o dívce jménem Alžběta, která milovala svého chlapce tak silně, že prožila celý svůj smutný život v bláhové naději, že se její milý vrátí z vojny. Však zjevně marně. Přání tvých návratů je píseň inspirovaná irským tradicionálem Foggy dew a je tak jedinou písní Drugy bez „slovanských kořenů“.

Pramenům a vílám volně navazuje na maxisingl Tři písně z roku 2013, které mapovalo spíše klasickou folkovou tvorbu skupiny, zatímco nyní se skupina obrací ke starším předkřesťanským tradicím. S tím koresponduje i booklet CD s malbami Karolíny Bendové, na kterých lze spatřit horský potůček s tajemnými kamennými tvářemi.

Jádro skupiny tvoří Lukáš Pokorný zpívající i hrající na kytaru a akordeonistka Romana Sulčíková. Flétny a zpěv na CD nahrála Tereza Horká. Na jaře 2016 se novým bubeníkem stal veterán západočeského folku a country Jan „Bonaventura“ Kustra (ex kapela Bankrot) a baskytary se chopil Kamil Vašica z Čelákovic.

Závěrem lze již jen doplnit, že další informace o skupině Druga jsou na nových stránkách skupiny na adrese www.druga.cz a na facebooku kapely.

Ukázky z písní z CD Pramenům a vílám:

{vembed Y=dhOUPDINYV0}