Čtveřice Potichu hrající akustický pop vydává na vinylech a na CD debutové album Vodě, které pokřtí 25. ledna v dejvické Klubovně a 26. ledna v ostravské Pjetce. Kmotry budou David Stypka a Bára Zmeková.

Těžko bychom hledali zajímavější složení. Dejme dohromady saxofonistu skapunkových Discoballs s bývalým bubeníkem psychobilly-punkových The Rocket Dogz. Přidejme k nim frontmana ještě nedávno všeschopného Sirotčince a folkového basáka, který tuhle zvěř drží pěkně zkrátka. Tito muzikanti měli záměr vyvořit tak trochu jiný “boyband” postavený na českých textech a akustických nástrojích a celé druhé pololetí roku 2017 pracovali na svém debutovém LP. Na desce najdeme zajímavé hosty, například Johanu Freywaldovou z Vinařů II (spolupráce s Debbi, Bárou Polákovou, Ewou Farnou) nebo filharmonika Jaromíra Černíka.

Kapela okolo stále žádanějšího autora Vojtěcha Roupy (spolupráce s Marcelou Březinovou, Annou Polívkovou a Ibym Popem či Bárou Zmekovou) je složena z osobností umělecky přesahujících do jiných světů. Společně však vytváří celek, který si dává za cíl vyzdvihnout sílu těžce uchopitelného mainstreamu - hudebních fragmentů a postupů v reklamě či ostentativně syrového patosu - a dodat mu neotřelý, hravě lyrický háv. "Vydání alba jsme schválně načasovali na leden, abychom mohli volně navázat na úspěšnou éru skupiny Chinaski,” glosuje situaci autor, který však písně pro Potichu přirovnává spíše ke zpívané poezii se zřetelnými prvky popu.

O zvuk alba se postaralo studio 3bees, které má na kontě alba skupin Jablkoň, Traband, Yellow Sisters nebo Zvíře jménem podzim. Na LP se produkčně podílel Pompeiy z Mariposa Records.

Název desky odhaluje tématickou propojenost skladeb vodním živlem, která je ukotvena texty inspirovanými Kafkou či Baudelairem. Zajímavá kombinace sólových nástrojů (saxofony, žestě, kontrabas, akordeon) s elektronikou umocňuje zážitek z precizně zpracovaného debutu.

Foto: Mário Bakuš