V minulém článku jsme představili Kytarovou soutěž SAI - Kytara napříč žánry. V jeho pokračování bychom rádi dali prostor pro její dosavadní vítěze, mladé a talentované hráče - Ladislava Pazderu (vítěz 2013) a Antonína Pevalu (vítěz 2014).

Ladislav Pazdera se narodil v roce 1989 v Pardubicích. Hudbě se věnoval od mala - od pěti let hrál na housle, později na violu. V 16 letech se začal učit na kytaru u Slávka Klecandra ze skupiny Oboroh v Rychnově nad Kněžnou. Ten ho přivedl k opravdovému zájmu o hru na kytaru, který vyústil ve studia na pardubické konzervatoři ve třídě Petra Saidla. V průběhu studia na konzervatoři zvítězil ve 34. ročníku soutěžní přehlídky konzervatoří a hudebních gymnázií ČR a získal 2. místo na Mezinárodní kytarové soutěži Mladí gitaristi v Dolném Kubíně. Hraje na kytaru vyrobenou Petrem Matouškem. Nyní je díky stipendiu na studijním pobytu v Německu, kde prohlubuje své znalosti v oblasti hry na kytaru. Úspěšně tak posouvá svou kariéru dopředu a můžeme se těšit, s čím se vrátí na česká koncertní pódia.

Antonín Pevala je o šest let mladší než předchozí vítěz Kytarové soutěže. V 6 letech si měl vybrat  hudební nástroj, který mu bude dělat v dětství společnost. Díky jeho strýci sáhl po kytaře a nástroj se mu zalíbil natolik, že začal navštěvovat hodiny klasické kytary na ZUŠ Habrmanova u Jiřího Slavíčka. Mezitím si ke kytaře vytvořil hlubší vztah, a tak od roku 2011 pokračuje studium na Pardubické konzervatoři ve třídě Petra Saidla a Anny Hronové. Kromě klasické hudby hraje i skladby z dalších žánrů jako je třeba jazz, pop nebo rock ve svých úpravách pro akustickou kytaru. Antonín působí v několika hudebních tělesech. Například jako kytarista v Královéhradecké kapele Džem,  jako aranžér a el. kytarista (vedle dvou saxofonistů a DJ) v uskupení Project Sax, nebo s písničkářem Radkem Malým v kapele Krtek Utek. Také on hraje na kytaru z dílny mistra Petra Matouška. Během studií již získal ceny na několika domácích i mezinárodních kytarových soutěžích. V roce 2013 např. 4. cena a titul nejúspěšnějšího českého účastníka na Bienále Kutná hora 2013 a 1. cena na 37. ročníku soutěžní přehlídky konzervatoří . V roce 2014 ovládl 2. ročník soutěže kytaristů pořádanou SAI v rámci festivalu Kytara napříč Žánry a získal 1. místo.

Z životopisů vítězů minulých ročníků to vypadá, že jediný, kdo má šanci na úspěch, je konzervatorista z Pardubic. Není to pravda - například v minulém ročníku se na druhém místě umístil Tomáš J. Holý, který je hudebním samoukem. Další účastníky a celkový průběh soutěže v roce 2014 najdete na webu SAI.

Protože chceme dát kytaristům příležitost i v roce 2015, tak se v příštím článku podíváme na vyhlášení letošního ročníku. Popíšeme si jak se přihlásit, o co se bude soutěžit a čím můžete zaujmout porotu a diváky.