Vyhlášení ePorty přineslo velký zájem kapel, písničkářů a tvůrců různých žánrů v oblasti folk&country o to, zúčastnit se…
Tak jako u jiných akcí, kde je vyhlášen termín, si Češi nechávají hodně na čas. Stejné je to s videonahrávkami do ePorty, kterou jsme vyhlásili jako náhradní variantu naší milé Porty.


A tak se nám plní hardisky velkým objemem dat právě v posledních dnech. Ještě není ale stále konec a tak je tady poslední šance, přihlásit se do soutěže o sošku Porty a ceny, které jinde nekoupíte… Stále platí, že výkon soutěžících posoudí odborná porota.

Tentokrát budou porotci posuzovat výkony u svých počítačů a budou mít tedy mnohem detailnější vhled do výkonu jednotlivých nahrávek a výkonů. To co třeba unikne na první poslech při koncertním vystoupení, tady bude jako na dlani a ještě ke všemu si to porotce bude moci hezky zopakovat, jestli ho opravdu uši nešálí? Zatímco čtete tento článek, pochopitelně dál běží čas svými mílovými kroky a přibližuje se tak termín pro poslední možnost se do ePorty přihlásit. Znamená to nahrát na kameru, nebo mobil jednu písničku, přidat k tomu informaci kdo jste název písničky autory a také, do kterého kola byste se asi normálně hlásili. Písnička musí být natočená na jeden zátah, jako byste ji zahráli živě před porotou. Tedy bez studiových úprav, dotáček a střihů. (Návod Petra Kocmana, natočený v jeho pracovně vám napoví, jak na to…)

Hotovou videonahrávku pak pošlete úschovnou (http://www.uschovna.cz) v MPEG komprimaci na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další osud vašich nahrávek pak už budou mít v rukou porotci. A díky ePortě a jejím možnostem to bude porota opravdu spanilá, složená z hvězdných jmen naší folk& country scény. Petr Bende, Roman Horký, Pavlína Jíšová, Petr Kocman, Míša Leicht, J.Samson Lenk, Pavel Žalman Lohonka a Voxel. Ti všichni vstřícně přijali naši nabídku na členství v porotě ePorty a máme z toho velikou radost.

Nyní mohou mít všichni soutěžící jistotu, že je spravedlivé rozhodnutí celé odborné poroty nemine… Termín 30. 6. 2020 je ale teprve začátek, protože zasláním videonahrávek se všichni dostáváme na neobvyklou startovací čáru celé ePorty 2020. Nebylo to snadné rozhodnutí, přerušit 54-letou tradici legendární Porty. Bylo jednoduché, neudělat nic. Ale to se nám nezdálo přijatelné. Porta tedy žije a dýchá, i když v této pozměněné a neobvyklé formě soutěže. Doufáme, že přinese krásné písničky, nové kapely a interprety do novodobé éry Po K19. A taky doufáme, že se příště sejdeme opět v oblastních kolech a v Řevnicích. Čtěte ePortýr, dozvíte se další informace o ePortě a Portě 2020 Třeba o tom, co čeká finalisty a vítěze soutěže.

Jiří Vondráček