Spolek Porta a Česká tábornická unie ve spolupráci se SAI vyhlašují padesátý druhý ročník Porta 2018. Pravidla jsou obdobná jako v celé historii Porty, a tak bude záležet jen na tom, kolik nových a báječných kapel, interpretů a autorů vstoupí do hry o keramickou sošku Porty, aby se dostali až do semifinále a finále Porty v Řevnicích.

Přesná pravidla najdete na webu www.porta-festival.cz. Malé změny v soutěžním řádu tu přece jen jsou. 

1. Věková hranice účastníků Porty se posouvá z 15 na 14 let pro nejmladší členy skupin i interpretů. Věková hranice autorů je neomezená.

2. Z oblastních kol můžete postoupit přímo do finále nebo z druhého místa do semifinále soutěže.

3. Přihlášení skladby do autorské soutěže bude možné až ve finále celé interpretační soutěže. Porota tedy bude mít možnost udělit interpretační i autorskou Portu přímo naživo v Lesním divadle v Řevnicích. Výhodou je, že budou mít autoři víc času na to, aby složili krásné nové písničky. 

4. Vítězný interpret i vítězná písnička budou nasazeny do Folkparády na ČRo Region.

5. Každý muzikant se může soutěže zúčastnit ve třech různých kapelách nebo seskupeních, ale nikoli jednou jako interpret sólo, podruhé jako zpěvák v duu nebo s kapelou, kdy interpret zůstává lídrem projektu. Tato varianta je naopak vstřícná tomu, aby mohl např. hudebník basista hrát se třemi kapelami, s kterými normálně zkouší a koncertuje, aby nedošlo k poškození jedné z jeho skupin, pokud by se hlásily na Portu všechny…

6. Na Portu se můžete přihlásit v kterémkoli místě ČR a není vázáno trvalým pobytem. Záleží na vašem rozhodnutí.

7. Looper programovaný na místě ano, playback ne… To platí.

8. Vítěz získává nejen sošku Porty, ale také hudební nástroj, nahrávací studio, medailonek na Country rádiu, možnost vystoupení na některém partnerském festivalu a možnost vlastního recitálu na Portě 2019.

9. Oblastní kola začínají již 3. Března 2018 (Severomoravské a Jihočeské kolo) a končí 5. Května 2018 (Moravskoslezské kolo)

10. Je mnoho důvodů, proč se zúčastnit Porty. Tím hlavním je, že je tam opravdu skvělá atmosféra a stojí to za to. Těšíme se na skvělé výkony a krásné písničky.