Jejich název zní tak nějak japonsky, ale muziku hrají českou, folkovou. A na letošní Portě si vyzpívali druhé místo! Ano, řeč je o kapele Tchei-chan v Duu. Co právě dělá? Zeptali jsme se Matěje Čejchana na nejnovější informace.

Co v současné době děláte?
Akorát máme za sebou „Tchei-chan vedví tour“. Rozhodli jsme se splnit si jeden pradávný sen a uspořádali osm koncertů v osmi dnech v řadě. A bylo to krásné.

Změnilo se něco zásadního od červnové Porty?
V létě jsme vyrazili do studia Rooftop a zvěčnili zde novou verzi písně Svitoryt, ke které se v dohledné době pokusíme vyrobit krkolomnými tanečními kreacemi nabitý videoklip.

Čekají vás v nejbližší době ještě nějaké koncerty nebo další akce, na které byste chtěli čtenáře pozvat?
Po koncertním turné se letos ještě představíme 7. listopadu v poděbradském Kafíčku při příležitosti narozenin kapely Inosculation a 21. listopadu v Městci Králové na Posledním mondénním večírku po boku domácího Pištova sklepa a dalších. Poté se chystáme zazimovat a připravit materiál na šestý „skicář“.

Přijdete na jubilejní Portu příští rok?
Bohužel. Ač jsme si jako stříbrní na řevnické Portě „zajistili“ vystoupení na jubilejním ročníku mezinárodního finále v Ústí nad Labem, museli jsme jej z důvodu pracovního pobytu v zahraničí zrušit. Obrovsky nás to mrzí. Hudba je nám radostí, ne však obživou, a proto je občas třeba učinit i takové kroky. Přejem Portě minimálně dalších padesát vydařených ročníků a doufáme, že si na ní/nich ještě v budoucnu někdy, třeba i nesoutěžně, zahrajeme. :-)