Z vážných důvodů dochází v pátečním večeru Porty ke změně. Petra Spáleného, kterého tímto omlouváme návštěvníkům festivalu i fanouškům, zastoupí Tomáš Linka a jeho Přímá linka. A určitě to bude stát také za to.

Na Petra a jeho písničky jsme se těšili, ale bohužel v současné době Petr koncertovat nemůže. Samozřejmě všichni držíme palce, aby se situace zlepšila a vysíláme portovní energii…

Zpěvák a hráč na foukací harmoniku Tomáš Linka se pohybuje na českých a zahraničních countryových pódiích již 47 let. Vystupoval s kapelami White Stars (1968-69) , Greenhorns (1970-74, 1986-93), Kanafas (1983-85), Fešáci (1974-83, 1994-2014), Cadillac (1994-96). Od roku 1999 zároveň 16 let s vlastní doprovodnou skupinou Přímá linka (1999-2015). 

Jeho nezaměnitelný hlas a excelentní hra na foukací harmoniku patří stále neodmyslitelně k tomu nejlepšímu, co česká country music v současnosti představuje a nabízí. Zpočátku byla tvorba Tomáše Linky a Přímé Linky zaměřena hlavně na písničky z doby White Stars a Greenhorns. Později zařadil do svého repertoáru písně Michala Tučného, ale i skladby Fešáků a skupiny Cadillac, ve které spolupůsobil s Pavlem Brümerem. Dále rozšířila skupina repertoár i o modernější Tomášovy písně z jeho tří sólových alb. Absolvoval s kapelou koncertní šňůru po USA, Austrálii, Švédsku, Norsku a Kanadě. V čase, kdy jeho domovská skupina Fešáci nekoncertuje, vystupuje spolu s Přímou Linkou na samostatných koncertech. Také na prestižních festivalech, městských a pivních slavnostech, v klubech, soukromých akcích apod. 

Tomáš Linka během programu zahraje a zazpívá to nejlepší, co za 45 let své kariéry vytvořil. Složení kapely: Tomáš Linka - zpěv, foukací harmonika * Antonín Kny - kytary, zpěv * Miloš Slezák - steelkytara, zpěv * Martin Melničenko – bicí, perkusní nástroje * Miroslav Roček - klávesové nástroje, housle, mandolína, zpěv * Ladislav Bartoš - baskytara, zpěv