Nedělní program bude plný hvězd naší folk a country scény, v čele s královnou české country, zpěvačkou Věrou Martinovou. Pojďte si nyní připomenout, co všechno vás poslední červnový víkend čeká.

  • V neděli v 11.30 hodin se na pódiu Lesního divadla představí Lehká noha. „… V rytmu starý školy Chicago svingovej rýf…“, zpívá se v jedné ze zásadních písní autora a vedoucího souboru Petra Hradečného. Tenhle útržek textu celkem vystihuje hudební styl, zvuk a atmosféru skupiny Lehká Noha. Jak tuto kapelu správně stylově zařadit? Nikdo pořádně neví a recenzenti se o to snaží už roky… Lehká Noha hraje velmi rytmickou elektroakustickou muziku, ve které najdete prvky reggae, blues, rockabilly, western swingu i klasického rocku.
  • Ve 12.20 vystoupí Pavlína Jíšová a přátelé. Pavlína Jíšová se hudbě věnuje celý život. Výraznou jihočeskou osobností se stala především jako zpěvačka folkové hudby a příbuzných žánrů. Její hlas je možné slyšet na více než sedmdesáti albech. Své písně, texty a hudbu představuje především ve své kapele Pavlína Jíšová a přátelé, ve které se také doprovází na akustickou kytaru.
  • Ve 13.10 se můžeme těšit na skupinu Glant Mountains Band - Původní kapela The Giant Mountains band vznikla v roce 2003 v Českých Budějovicích. V původní sestavě hrál Jan Ondřich na mandolínu a Martin Vojna na banjo, s nimi kytarista Petr Poláček a houslista Jan Kadlec, kteří v kapele pusobí dodnes. V roce 2004 kapela vyhrála národní kolo souteže Porta.
  • Ve 13.45 vystoupí Slávek Janoušek. Narodil se v roce 1953, začínal s hudbou a až do maturity bydlel v Ústí nad Orlicí. V roce 1972 vyhrál první ročník písničkářské soutěže O ptáka Noha (s Karlem Jarošem), kterou vyhlásilo ustavující se folkové sdružení Šafrán s Jardou Hutkou, Vladimírem Mertou atd. V roce 1973 přesídlil do Brna, kde vystudoval Pedagogickou fakultu UJEP. V letech 1976-1982 se věnoval divadlu jako autor her a písní i jako herec. V roce 1984 vyhrál interpretační Portu (s Lubošem Vondrákem), v roce 1985 Portu autorskou (Kuchyňský rituál blues). 
  • Od 14.45 se představí Asonance. Asonance je tuzemská folková kapela, která se ve své tvorbě zaměřuje na skotské a irské lidové balady a písně. V repertoáru skupiny, který byla založena v roce 1976 na pražském Gymnáziu Jana Nerudy, tak milovníci hudby najdou množství instrumentálních skladeb a v neposlední řadě i tanců. Původní tvorba skupiny přitom byla směsí folku a country. V průběhu let se členové začali věnovat i americkým a britským baladám, které skupinu nakonec přivedly k lidové hudbě Britských ostrovů.
  • 15.30, to je čas, na který budou čekat všichni soutěžící. Dozvíme se, kdo vyhrál 49. ročník Porty.
  • 16.00 vystoupení královny české country Věry Martinové, české zpěvačky a kytaristky. Po absolutoriu konzervatoře působila až do roku 1982 jakožto zpěvačka v Orchestru Gustava Broma. V roce 1982 se stala členkou dívčí country kapely Schovanky. Po pětiletém působení u Schovanek se vydala na vlastní sólovou uměleckou dráhu. Jedná se o ženu, jež je některými hudebními odborníky občas označována jako nejlepší zpěvačka v oblasti country music v České republice a je titulována lichotivým přízviskem první dáma country music.
  • 17.00 vystoupí kapela Buty - Buty jsou česká populární hudební skupina, původně z Ostravy, která vznikla v roce 1986 ze skupin U238 a B komplex. Zakládajícími členy jsou Richard Kroczek a Radek Pastrňák. K nim se přidali Vít Kučaj, Ivan Myslikovjan a Luděk Paiseczný. V hudbě skupiny Buty se mísí velké množství hudebních stylů (rock, folk, folklor různých etnik, country, jazz, reggae a další) s nápaditými a vtipnými texty. Každé album se od předešlého výrazně odlišuje. Od komorního Pískej si pískej, k atmosférickému Ppoommaalluu (část písní použité ke Svěrákovu filmu Jízda), pozitivitou nabitému Dřevu (v těchto dvou albech většina kritiků shledává umělecký vrchol skupiny), k mírně popovému počinu Rastakayakwanna, experimentálnímu avšak ne tak úplně koherentnímu Kapradí, přes Normale (někdy chybně chápáno jako symbolizující nářky nad ostravským spolužitím Rómů a Čechů; hudebně inspirováno Goranem Bregovičem), až k poslednímu albu Votom, které vznikalo pět let. Píseň Hajcman blues tvoří hudební doprovod k filmu Roberta Sedláčka Sráči (2010).
  • 18.00 závěr festivalu bude patřit Robertu Křesťanovi a skupině Trapeři - Legendární brněnská bluegrassová skupina vznikla již před 43 lety. Po přestávce je opět na scéně od roku 2008. Z původní sestavy kapely dnes vystupují: Robert Křesťan, ten s Trapery začínal svou hudební dráhu (kytara, zpěv), Pavel Petržela (mandolína, zpěv) a Petr Surý (kontrabas). Doplňují je Luboš Malina (banjo, kaval) a Tomáš Buzek (foukací harmonika, zpěv). Robert Křesťan je český zpěvák, mandolinista, skladatel a překladatel. Na svém kontě má spoustu alb, nahrávek se skupinami Poutníci, Druhá tráva, Trapeři. Vystupuje na mnoha festivalech a hudebních akcích. 

Vstupenky můžete zakoupit na adrese http://porta-festival.cz/predprodej-vstupenek. K dostání budou i na místě v pokladně Lesního divadla.

Robert Křesťan

The Giant Mountains band

Lehká noha