Od dnešního dne vám postupně představíme program letošního 49. ročníku festivalu Porta v Řevnicích. Už teď vám můžeme slíbit, že bude rozhodně co poslouchat. Přijďte se podívat!

Vše začne v pátek 26. června v 18 hodin v Lesním divadle v Řevnicích. Nejprve vystoupí Paběrky Marko Čermáka. Trampská a country kapela Paběrky, někdy i Paběrky Marko Čermáka, byla založena roku 1985 ve stejnojmenné trampské osadě. Od počátku se jednalo o šestici hudebníků hrajících v nástrojovém obsazení: pětistrunné banjo, kytary, mandolína, kontrabas a zpěv (vícehlasé vokály).

V 19 hodin bude první část finále, kde vystoupí Trapas, Kristína Nídlová, Z hecu a Láďa Zítka.

Chvíli po 20 hodině přijde na řadu vystoupení legendy české hudební scény Petra Spáleného se skupinou Apollo Band. Petr Spálený se pohyboval od rocku a popu přes country music až k experimentální tvorbě (Zvon šílencův, dvojalbum Podoby). V textech i způsobem zpěvu od hravého humoru a ironické skepse až k přemýšlivé introspekci v textech autorů jako je Zdeněk Rytíř, Pavel Vrba, Vladimír Poštulka, Eduard Pergner, Michal Horáček, Eduard Krečmar či Josef Fousek.  Hudbě se věnuje profesionálně od roku 1967, kdy přijal nabídku Jiřího Štaidla na angažmá v tehdejším hudebním divadle Apollo. V témže roce vychází jeho první gramofonová deska.  Koncertoval a nahrával s Apollobeatem, později skupinou Apollo nepřetržitě 20 let (1967 — 1987). [10 let] V letech 1987 — 1992 skládá hudbu pro všechna představení Divadla Jiřího Grossmanna, kde také vystupoval. Psal hudbu do TV pořadů DJG „Zajíc v pytli". Pro divadlo E. F. Buriana složil hudbu k inscenaci „Šatra“. Na konci roku 1995 se Petr Spálený znovu vrátil na koncertní pódia s novou skupinou Apollo a Miluškou Voborníkovou. Od roku 2001 koncertuje s kapelou Apollo Band.

21. hodina představí další soutěžící Naopak, Mandril, Shodou okolností.

Jedním z vrcholů letošní Porty jistě bude vystoupení skupiny Epy de Mye. Energická vystoupení, písně s českými texty, precizně sezpívané vokály – to všechno posluchače zaujalo natolik, že je kapela dramaturgy pravidelně zvána na hlavní scény velkých žánrových festivalů a ročně odehraje kolem osmdesáti koncertů. Epydemye si zahrála na Rock for People, festivalech Votvírák, United Islands či Open Air Přeštěnice. Kapela hraje ve složení: Jan Přeslička – zpěv, elektrická a akustická kytara, autor * Mirek Vlasák – zpěv, akustická kytara, autor * Lucie Vlasáková (Cíchová) – zpěv, kontrabas

Paběrky

Epy de Mye