Porta a její 48. ročník skončil a vstoupil tak do další fáze historiePorta a její 48. ročník skončil a vstoupil tak do další fáze historie nejstaršího letního festivalu v Čechách. Od 27. 6. Do neděle 29. 6. zněla v Řevnicích hudba jak v soutěžních blocích, tak i v recitálech hostů.

Soutěžilo celkem 17 soutěžících, kteří postoupili do finále z jednotlivých kol a také z řevnického semifinále, které proběhlo na druhé festivalové scéně v sobotu.

Keramickou sošku a s ní mnoho dárků za první místo si letos z Řevnic odvezla skupina Louka Band. Cenu vítězi předali předsedkyně Porty Anna Roytová a radní Středočeského kraje Ing. Jiří Peřina. Druhé místo porota přiřkla skupině Trio P.E.S. a třetí místo obsadilo seskupení s názvem  Rendez-fou.  Na Portě 2014 byla rozdána další ocenění.

Cena Českého rozhlasu Region  -  Rendes-fou, Cena Country rádia, které bylo hlavním mediálním partnerem Porty – skupina Pocity, E-Porta – internetové hlasování -  skupina Kupodivu. Miss Porta byla zvolena Jana Švédová z kapely Švédova trojka.

Zvláštní cenu poroty za vynikající hru na kytaru získala Klára Vytisková z dua Quaoar.
Soutěžící obdrželi spousty dárků od partnerů Porty, (Vlastní recitál na Portě 2014, možnost soutěžit na Mezinárodním festivalu Porta2015 v Ústí nad Labem, kytara Furch, frekvence ve studiu Chevaliere, medailon na Country rádiu, pozvání do partnerských rádií Porty, mikrofon a dárky od Sennheiser, Panter, nebo Music City, zařazení písničky na CD Porta 2014, atd.)

Díky ČRO Olomouc, T-Net a Fotosklad, byla oceněným, předána ještě žhavá CD
se záznamem jejich vystoupení na festivalu.

I když počasí chvílemi festivalu nepřálo, na návštěvnosti a spokojenosti diváků to nebylo znát. Pořadatelé připravili bohatý program, vše do sebe zapadalo a dle potlesků a přídavků byly spokojeny jak diváci, tak vystupující na pódiu zbrusu nového Lesního divadla. „Musím říct, že je tady skvělá atmosféra. Již jsem zde vystupovala asi před dvěma roky a moc ráda se sem zase vrátím“, řekla Lenka Filipová, která zpívala v závěrečné „Hodině H“. Ta byla tentokrát věnována památce textaře Zdeňka Rytíře. Na spolupráci s ním a na jeho písničky zavzpomínali i Václav Neckář se skupinou Bacily, Petr Kocman, Ondřej Hejma, Tereza Černochová, Radek Tomášek, Pavel Říčař a samozřejmě Helena Rytířová. Na pódiu se po boku skupiny Bacily objevil po 20-ti letech i Jiří Vondráček, kterého  si  při svém nedělním vystoupení přizval také Petr Kocman, aby si spolu zazpívali dnes již slavnou písničku z repertoáru Marsyas, Týden.

Velký úspěch zaznamenala veškerá vystoupení hlavních hvězd celého festivalu. Naďa Urbánková a skupina Bokomora vedle svých velkých hitů jako Závidím, Svatební průvod, Můj Vilém peče housky, zavzpomínala na éru Semaforu a vystřihla i několik písní, které má v repertoáru právě s Bokomarou.

Sobota patřila kromě soutěže především Haně a Petru Ulrychovým, kteří letos slaví 50 let společného zpívání a 40 let se skupinou Javory. Největší hity nenechaly nikoho chladným a bouřlivé ovace nebraly konce. Jejich vystoupení dekoroval sice déšť, ale ten vytvářel spolu s krásně osvícenou scénou pozoruhodné prostředí jejich písničkám.

Na letošní Portě úspěšně vystoupila celá plejáda dalších vynikajících hostů například Jaroslav Samson Lenk, Petr Kocman, Nezmaři, Žalman a spol., Zelenáči,
Vojta Kiďák Tomáško, BG Styl, Monogram, nebo Švédova trojka – vítězové Porty v roce 2012 a 2013.

Po celou dobu festivalu bylo o návštěvníky postaráno a organizátoři neponechali nic náhodě. Stánky s občerstvením nabízely již tradičně chutná jídla, připraveno bylo stanové městečko, prostor na parkování a především rychlý informační servis, který návštěvníkům podával zprávy o současném dění na pódiu, nebo při autogramiádách v infostánku, kde se prodávaly pochopitelně i CD z minulých ročníků Porty v Řevnicích.

Po všechny tři dny vycházely festivalové noviny Portýr pod taktovkou šéfredaktorky Lucie Paličkové a technickým vedením Radka Havlíčka. Diváci tak měli možnost si přečíst články, rozhovory a informace o účinkujících, soutěžících a také o věcech, které se udály právě během festivalu. Informace z letošní Porty budou k nalezení nejen na webu Porty, ale  i v internetovém ePortýru.

Celé hudební dění zaznamenal štáb Českého rozhlasu Olomouc a nedělní část také televize Country No.1.  Můžeme se tedy spolu s diváky těšit na hudební CD a DVD z Porty 2014. Ti, kteří se na Portu nedostali a nemohli si vychutnat nádhernou atmosféru i s vůní lesa, měli možnost festival, který moderovala osvědčená dvojice Petr Bohuslav a Zdeněk Schwager sledovat online na internetu díky společnosti T-Net.
To vše za podpory  hejtmana Středočeského Kraje.

Podrženo, sečteno, Porta je festival, který si vydobyl na naší folk a country scéně pevné a zasloužené místo nejen za svoji výdrž, ale především za náplň úctyhodné činnosti jak na samotném festivalu, tak i v době, kdy pomáhá soutěžícím a podporuje tento hudební žánr. 

Zaslouží si žít další léta a pochopitelně podporu partnerů, sponzorů, donátorů a neodmyslitelnou pomoc médií. Organizátorům je potřeba poděkovat a popřát pevné nervy při shánění financí, aby festival přežil i  následující léta a mohl psát další díly své historie nejen na webu http://www.porta-festival.cz/

Festival pořádá o.s.Porta, ČTU a SAI-Svaz autorů a interpretů

Záštita a Podpora - Středočeský kraj

Partneři Porty 2014:
Město Řevnice, SAI, SVU, OSA partner, Intergram, Nadace Život umělce, FV plast, FanOnline,  pivovar Hubertus, Furch guitars, Music City, Sennheiser, Panter, KŠD Legal, Sedoz, Warmpeace, Fackelmann, Mamma Mia Cafe, Czech – transport, Dekonta, Ekos,
KD Mlejn, Johnny Servis, Ticket stream, Eventim.cz, ISIC, Warmpeace, Městský úřad Stodůlky, InDios, I.M.servic, Foto sklad, MMstudio,

Mediální partneři:
Country rádio, ČRO Olomouc, ČRO Region, ČRO České Budějovice, ČRO Brno,  ČRO Hradec Králové, ČRO Pardubice, ČRO Plzeň, ČRO Ostrava, ČRO Sever, ČRO Region Vysočina, Rádio Proglas, Rádio Samson, Rádio Bonton, Fénix rádio, Signál rádio, Rádio Folk, Rádio Jihlava, Rádio Sázava, Rádio Egrensis
5plus2, Tv magazín, Dobnet, Ruch, Dolní Berounka, Hit-net, Deník, Isic.cz, Kulturní servis plus, Folk time, Naše noviny, Náš Region, Muzikus, Go out, Náš region,

Spolupráce:
TV Country No.1, T-net, Grand Princ, www.eportyr.cz

Kontakt: Petr Mráček – PR festivalu Porta
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor a foto: Petr Mráček