Jaroslav Samson Lenk Jaroslav Samson Lenk nevynechal ani letos finále Porty. Přijel v sobotu odpoledne a hned se objevil na pódiu, vlastně spíš před pódiem. Ale byl tam jen chvilku, zahrál pár písní, než se k hraní připravil Robert Křesťan. A pak jsme ho trochu vyzpovídali.

Letos na Portě poprvé nevystupujete, že?
Já jsem letos jenom v roli návštěvníka, diváka, a vlastně jednoho z promotérů Porty, protože jsem majitel rádia Samson. Takže jsem se vlastně přijel podívat, jestli je všechno v pořádku.

Ale v neděli vystupujete v Hodině H, nebo nebudete zpívat?
Určitě ne, já mám ten problém, že jsem jinde, já hraju v Dubí. Bohužel jsme se nedomluvili včas.

To je škoda. Je to letos pro vás jiné, když jste se přijel jenom podívat?
Já to mám vždycky tak: já když sem přijedu a hraju tady a přijedu moc brzo, tak musím odmítat všechny ty panáky, ta vína, ta piva, musím se chovat jako umělec. To většinou vydržím, než odehraju, a potom si jdu zahulákat jako normální divák. Mě obě ty polohy baví a to, že dneska nemám žádnou zodpovědnost, žádné vystoupení, je z mého hlediska hrozně uvolňující.

Takže si to užíváte.

No jéje.

A spíte tady?

Určitě, já tady vždycky spím, tady je cenná i ta atmosféra, spousta přátel a známých z let minulých a dávno minulých, a to je hrozně příjemné.

Ostatně vy Řevnice dobře znáte, protože tady vystupujete i jindy během roku, nejen na Portě.

No jasně.

Co dalšího vás v nejbližších dnech čeká?

Čeká mě festival Slunce ve Strážnici, teď ve čtvrtek tam mám celý svůj den, v pátek to tam má Žalman a v sobotu Robert Křesťan. Ve čtvrtek mě čeká hodně práce, protože to celé moderuju. Budu hrát s Máky, které jsem vzkřísil ke dvacetinám party, máme asi šest představení, tohle bude čtvrté. Máci jinak vystupovat nebudou, nebudu oživovat tu kapelu. Ale ve Strážnici si zahrajeme, takže to bude takový hezký večer, nejdřív to odmoderuju a pak si to užiju jako vždycky.

Vraťme se ale na závěr k Portě. Určitě si myslíte, že Porta má pořád smysl, jinak byste sem asi nejezdil?

Má, akorát já mám vždycky takovou výtku k tomu, že porota by měla mít poradní hlas. Hlavní hlas by měl mít vždycky jen posluchač nebo divák.

Takže by měli hlasovat lidi?

Určitě. O čem porota rozhodne, na to se můžu tak akorát vys…. To tam klidně napište!