Anička Roytová Dnešní díl našeho miniseriálu o lidech kolem Porty budeme věnovat předsedkyni o. s. Porta, pořadatele Českého národního finále Porty, Aničce Roytové. Ze svého postu odpovídá za absolutně všechno, co kolem sebe vidíte a prožíváte. Spolu s Jirkou Vondráčkem a Zdenkem Schwagerem určuje, kteří hosté budou v Řevnicích hrát. Kromě dramaturgie se také věnuje věcem provozním, ale nejvíce záležitostem finančním. Jelikož bez prostředků od sponzorů a z grantů tak velkou akci v dnešní době pořádat nelze.

Kdy a jak jsi se dostala k Portě?
Dostala jsem nabídku pomoci při organizování jihočeského kola Porty. Asi jsem se osvědčila a v roce 1995 jsem dostala pozvání k práci na celostátním finále, které se konalo v Plzni.

Co všechno obnáší být předsedou o. s. Porta?
Předseda o. s. Porta je s nadsázkou řečeno jako Ferda mravenec, práce všeho druhu. Je třeba vědět něco o ekonomice, účetnictví, umět jednat s úřady, mít představu dění na scéně hudby Folk&Country a hlavně mít schopnost komunikovat s lidmi. A bez party kamarádů by se Porta organizovala dost špatně.

Jako člověk nejvyšší jistě můžeš objasnit velmi často pokládanou otázku vztahu oblastních kol, Porty v Ústí n./L. a vrcholu Porty, kterým je České národní finále v Řevnicích.
Je jasné, že konání oblastních kol je důležitou součástí festivalu Porta a proto patří dík České tábornické unii, která je jejich garantem. Vrcholem interpretační Porty v České republice je České národní finále v Řevnicích. V Ústí n./L. se koná mezinárodní soutěžfestivalu Porta a v jejím rámci finále autorské Porty. Posun termínu v Ústí n./L. přinesldohady soutěžících o logice změny. Zdůvodnění této změny nebylo zřejmě důsledné a přesvědčivé a asi proto dohady přetrvávají stále.

Zavzpomínej na nejlepší  a nejhorší zážitek z Porty.
Nejhorší zážitek se mi vybaví hned. Na finále v Plzni jsem měla své pracoviště v buňce. Měla jsem právě jednání, když se přihnala bouře a strom, který byl nad buňkou se zlomil a projel střechou. Skončil metr nad mou hlavou. Nestačila jsem se ani leknout. Nejlepší zážitek pro mne je, když po skončení programu se projdu po areálu a vidím, jak se na různých místech hraje a zpívá. Každý si tam  najde ten svůj oblíbený žánr.

Proměnila se ve tvých očích Porta za dobu, co s ní spolupracuješ?
Samozřejmě se Porta proměnila. Hlavně v tom, že dřív jsem byla jedna z pořadatelů, alednes mám za vše zodpovědnost. Je logické, že Porta procházela různými problémy. Myslím, že v poslední době se kredit Porty postupně zlepšuje.

Jakou hudbu poslouchá předsedkyně občanského sdružení Porta?
Willie Nelson, Vince Gill, John Denver. To jsou mí oblíbenci. Z našich interpretů mohu jmenovat Roberta Křesťana, Reliéf a jako správný Jihočech nesmím zapomenout na CD Jihočeská dvorana I.

A otázka poslední. Jsou již známa jména hostů příštího ročníku? 
Na programu příštího ročníku Porty se již začíná pracovat. Mohu prozradit, že vystoupí Spirituál kvintet, R. Křesťan, V. Martinová a ...

Děkujeme za odpovědi! (RaR)