Poslední dubnová sobota patřila 58. ročníku oblastního kola Porty.

Do Alternativního klubu Tyjátr se ze všech koutů republiky sjelo 14 účinkujících, aby soutěžili
o účast v celostátním finále Porty, které se uskuteční v Řevnicích 28. – 30. 6. 2024.

Na pódiu se vystřídali a po třech písních porotě, divákům i sami sobě zahráli: The(y) Wanted, Sananaj, Pavel K. Lexa, Rooster Riders, El Tora, Lucy and HangOver, PH+, Karel Polívka, Michal Vejprava a Anna Mrvová, Blondýna, David Kourek a Tereza Homolová, Madam v triku, Ori Dachovský a Střemkoš. V den konání se bohužel omluvil z účasti projekt Čtyři doby, ale i to se stává. A tak zbylo 14 statečných soutěžících.  Svitavskou Portu zahájil kytarový soubor ZUŠ pod vedením Veroniky Plívové trampskou hymnou Vlajka a mluveným slovem provedla také již zmíněná Veronika Plívová (SYxtet Svitavy). A nebyla by to Porta bez naší vážené poroty, do které zasedli Miloš Dvořáček (Kantoři), Stáňa Plívová (Povijan, Svitavský Bigband), Lukáš Moravec (Do Větru), Dagmar Veselá (Dalibor) a Karel Macálka (Vlasta Redl a Každý den jinak, Plavci).


Celý den byl rozdělen do pěti bloků a v každém z nich vystoupili tři účinkující, jen v posledním pouze dva. Na závěr setu vždy následovalo slovní hodnocení porotců a porotkyň. Každý z nich měl na srdci i na jazyku dobře míněnou radu a také slova chvály. Mnoho soutěžících si pochvalovalo jejich připomínky. Když si odpoledne potřáslo rukou s večerem, nastalo slavnostní vyhlášení vítězů:


1. místo
Střemkoš (Střemeníčko)
postup do finále

2. místo
Rooster Riders (Lipina)
postup do semifinále

3. místo
Lucy & HangOver (Hartvíkovice)

 

Vítězem diváckého hlasování se stalo duo PH+ (Hradec nad Svitavou).

Další ocenění poroty:

Ocenění poroty – Objev roku: Sananaj (Brno)
Ocenění poroty za vokální projev: Helena Bucháčová (PH+ / Hradec nad Svitavou)
Ocenění poroty za instrumentální projev / hra na klávesy: Petr Kroščen (PH+ / Hradec nad Svitavou)
Ocenění poroty za celkový hudební projev: Lucy & HangOver (Hartvíkovice)
Ocenění poroty za vokální projev: Lucie Dobrovodská (Lucy & HangOver / Hartvíkovice)
Ocenění poroty za hru na kytaru: Jakub Šimon (Lucy & HangOver / Hartvíkovice)
Ocenění poroty za hru na basovou kytaru: Petr Babec (Madam v triku / Světlá nad Sázavou)
Ocenění poroty za instrumentální projev / hra na příčnou flétnu: Anna Mrvová (Michal Vejprava & Anna Mrvová / Hořiněves)
Ocenění poroty za instrumentální projev / hra na foukací harmoniku: Bob Harmonica (The(y) Wanted / Černá Hora)
Ocenění poroty za píseň Modrý trolejbus: Blondýna (Rakovník)
vítěz autorské soutěže Oblastního kola Porty ve Svitavách

Kapela Střemkoš si z Tyjátru odvezla krásnou vyřezávanou plastiku z dílny uměleckého řezbáře Petra Steffana. Po slavnostním vyhlášení ještě zahrála krátký set skupina Lucy and HangOver. Kapely, které se umístily na prvních třech místech, se ještě do Svitav vrátí. 7. července vystoupí na venkovní akci Ozvěny svitavské Porty. Koncert se uskuteční v krásním prostředí svitavského parku Jana Palacha a jako malá třešnička na folkovém dortu přijede Adéla Bohadlová s kapelou, aby v rámci Ozvěn pokřila své nové album s názvem Mateřská dovolená. Folková a country hudba ve Svitavách zkrátka žije a má místo v uších zdejších příznivců. Vítězná kapela Střemkoš si také ještě zahraje na festivalu Muzikanti v Cakli, v Ústí nad Orlicí a samozřejmě na finále Porty v Řevnicích.

Po zakončení svitavské Porty se diváci přesunuli do sousedního kina Vesmír, kde na ně čekal koncert legendární skupiny Hop Trop v čele s Jaroslavem Samsonem Lenkem.

Na závěr patří poděkování těm, bez kterých by zkrátka Porta nebyla taková, jaká je a to Pardubickému kraji, městu Svitavy, Geodézii Svitavy, klubu Tyjátr, České tábornické unii, Svazu autorů a interpretů a dvěma dobrým duším celé přehlídky Miladě Bidmonové a Stáně Plívové a především vám, divákům a soutěžícím.

 

Vladislav Steinbauer

foto: Vladislav Steinbauer - celou fotogalerii najdete zde: https://eu.zonerama.com/VladislavSteinbauer/Album/11380883