České Budějovice 14. dubna 2024 – Vítězem hudební přehlídky Jihočeská Porta se stalo duo Živana Stupková a Jiří Toman z Českých Budějovic. Postoupili tak do finále festivalu Porta v Řevnicích u Prahy. Písně cvičili na své nomádské cestě západní Evropou. Do semifinále vybrala porota kapelu Chansonet. Jihočeská Porta je soutěžní festival zaměřený na mladé muzikanty hrající folk, country a příbuzné žánry. Přilákal 17 soutěžících. Muzikantům nabídl i odměny jako recitály na jiných festivalech i možnost natáčení ve studiu. Jako host zahrál Jan Nedvěd mladší.

„Mám dobrý pocit z toho, že se objevily dvě třetiny nových kapel, které na Portě nikdy nehrály. A je prima, že vyhrála kapela, která kdysi začínala na Dětské Portě. Letos jsme zároveň měli pro muzikanty nejvíc bonusů. Soutěžící byli velmi potěšeni, že takové ceny jsme tady nikdy neměli a že i když nevyhráli postup do finále, dala jim Porta šanci se někde představit,“ řekla ředitelka festivalu Porta Anna Roytová. Jihočeská Porta se odehrála 13. dubna v budějovickém Divadle U Kapličky. 

Duo Stupková – Toman spolu naposledy vystupovalo téměř před 20 lety na Dětské Portě, kam se přihlásilo, aby rodičům udělalo radost. Po pár letech se pak sešli ve folkové kapele Bonsai č. 3, potom žili v Anglii a Lucembursku. Na svou první „velkou” Portu se prý přihlásili, aby zase udělali rodičům (a sobě) radost. Písničky skládali na dálku a společně je nacvičili při jejich nomádské cestě ze západní Evropy domů, kdy zpívali a hráli třeba u katedrály ve francouzském městě Rouen. 

„Nejhezčí bylo zkoušení v obytném voze, kterým jsme se vraceli do Čech. Byla tam dobrá akustika. Měli jsme písničky dlouho rozdělané a Porta byla motivace, proč je dotáhnout,” řekl Jiří Toman, který hraje na kytaru. Společně se Stupkovou teď prožívají úspěšný comeback. Díky Portě si zahrají také na Prázdninách v Telči nebo na Lipně jako předskokani Jaroslava Uhlíře. Tomu, že získali sošku pro vítěze, nemohli dlouho uvěřit. “Přijde mi to opravdu vtipné,” řekla Živana Stupková, dcera kuchaře Petra Stupky. Při koncertech se doprovází na mandolínu, hraje na kytaru, působí i ve skupině The Moonbeans. 

Budějovická kapela Chansonet, která postoupila do semifinále, mísí blues, folk, rock a swing. Má pestrou paletu písní od tanečně humorných nálad až po melancholicky zadumané. Kapelu tvoří pianista Michal Bosák, kytarista František Pittner a zpěvačka Ivana Pittnerová. 

Další soutěžící si díky Portě zahrají na festivalech Hluboká Folkfest, v Telči, v Českém rozhlase České Budějovice, v Bechyni, Libníči i jako hosté skupin Bonsai č.3 a Rybníkáři. Tyto odměny získali Gregor Beňadik, Jana P.S., Petr Mašín a Martina Krejsová, Sešup, Trojmezí a Zajisté. V porotě byli hledač talentů Martin Červinka, dramaturg Prázdnin v Telči Milan Kolář i moderátor Petr Bohuslav.

Organizátory zaujala zpěvačka Jana P.S., která se žánrově pohybuje mezi folkem, country, blues a rockem. Její CD s názvem Ode zdi ke zdi bodovalo v anketě Album roku, písničky pro ni píše i Zdeněk Vřešťál, který hrával v kapele Nerez se Zuzanou Navarovou. 

Porta je nejstarší festival v ČR zaměřený na folk, country a trampskou píseň. Vznikl v roce 1967. Letos od 28. do 30. června bude finále v lesním divadle v Řevnicích u Prahy. Jako hosté vystoupí Žalman & spol., Nezmaři, Cop, Jan Nedvěd ml. & Příbuzní, Epydemye či Spirituál kvartet. Loni vyhrála celostátní soutěž Marie Tilšarová, druhá skončila vítězka jihočeského kola Kateřina Syrná. Festival loni přilákal 3000 lidí.

 

Jihočeská Porta výsledky

- 1. místo duo Živana Stupková a Jiří Toman (postup do finále Porty v Řevnicích)

- 2. místo Chansonet (postup do semifinále Porty v Řevnicích)

 

Ocenění, která získali vítězové. Autory sošky jsou keramici Martin a Alena Rabochovi, autorem kovové plastiky je sochař Michal Trpák.

Foto: Julie Pechočová

 

Anna Roytová

předsedkyně spolku Porta