České Budějovice 19. března 2023 – Letošní vítězkou hudební přehlídky Jihočeská Porta se stala písničkářka Kateřina Syrná. Postoupila tak do finále festivalu Porta v Řevnicích u Prahy. Do semifinále vybrala porota dvojici Vesla, kterou tvoří Jiří Lukš a Stanislav Valach. Jihočeská Porta je soutěžní festival zaměřený na mladé muzikanty hrající folk, country a příbuzné žánry. Letos přilákal 20 soutěžících, což je za posledních mnoho let rekord. Poprvé nabídl jihočeským kapelám a muzikantům odměny jako recitály na spřátelených festivalech nebo možnost natočit ve studiu zdarma tři písničky. Jako host zahrála skupina Devítka.

„Letošní krajské kolo Porty bylo úplně skvělé nejenom počtem nových kapel, které byly na Portě poprvé, ale i celková atmosféra byla moc příjemná, přátelská. Porta je určená hlavně pro mladé začínající umělce, a tento záměr letos splnila na sto procent,“ řekla ředitelka festivalu Porta Anna Roytová. Jihočeská Porta se odehrála 18. března v sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Kateřina Syrná, která žije na Táborsku, propadla kouzlu latin jazzu a brazil. Hraje hlavně převzaté skladby ze 60. let, jazzové standardy, ale i popovější písničky a také své autorské. Vedle postupu do finále Porty získala i cenu festivalu Prázdniny v Telči nebo možnost natočit zdarma tři písně v nahrávacím studiu Kocis Records v Sezimově Ústí. Dvojice Vesla čerpá z různých hudebních stylů. Častými náměty jejich textů jsou zážitky z cest nebo reflexe klasických mytologických motivů. Jedním z jejich projektů je i hudební série Záběry na portále YouTube.

Jihočeská Porta nabídla oproti minulosti zajímavé odměny pro soutěžící. Tradičně dva z nich postoupili do celorepublikového finále Porty v Řevnicích u Prahy. Nově ale další soutěžící získali možnost odehrát recitál na festivalech Prázdniny v Telči, Okolo Třeboně, zahrát si jako host na koncertě skupiny Epydemye nebo vystoupit při letní hudební sérii v Bechyni. Tyto odměny získali kapely a sólisté Kateřina Hajná, Chansonet, Jitka Knížková, Kučík, Nahoře, Nepochopíš, Obejváci a Kateřina Syrná.

„Bylo to nádherné odpoledne plné výborné muziky. Byla tady spousta skvělých mladých muzikantů a mám radost z toho, že tahle muzika pořád žije a má budoucnost. Vítězové byli úžasní. Kateřina Syrná se mi moc líbila a kluci z kapely Vesla hráli s takovým srdíčkem, že to je radost poslouchat,“ řekla porotkyně Jindřiška Brožová, zpěvačka skupiny Devítka.

 

Jihočeská Porta výsledky

- vítěz Kateřina Syrná (postup do finále Porty v Řevnicích)

- 2. místo duo Vesla (postup do semifinále Porty v Řevnicích)

- zvláštní cena poroty: Chansonet

 

- záštitu poskytli Statutární město České Budějovice, primátorka Dagmar Škodová Parmová a jihočeský hejtman Martin Kuba. Akci podpořila Nadace ČEZ.