Moravskoslezské oblastní kolo Porty 2023 v Ostravě se blíží. Proběhne v neděli 26.března od 13:00 hodin v klubu Akord v Ostravě. Z dvacítky soutěžících, což je v Ostravě maximum, je aktuálně přihlášeno sedmnáct. Hostem večera bude Žalman & Spol. Diváci tedy vědí, nač se těšit. A co soutěžící?

Postup do finále festivalu v Řevnicích je základ. Jak je však již v Ostravě zvykem, v porotě i jen tak v hledišti budou zástupci festivalů, rádií a dalších kulturně aktivních institucí, kteří si přijedou někoho vybrat. Nemusí, není to jejich povinnost, ale to se nám v Ostravě ještě nestalo. Pro soutěžící je to ojedinělá příležitost získat během jednoho dne možnosti, o nichž by se možná mnohým ani nezdálo. Přeháním? Myslím, že ne. Koneckonců posuďte sami.

Z festivalů jde o Country Fontánu v Ostravě, festival Na Pomezí v Dolní Lomné, Suchdolský Countryfest, Muzikantské žně ve Frýdku-Místku, Starý Dobrý Western na Bystřičce, Eldorádo v Sosnové, Mohelnický Folkfest, Bruntálské Indiánské Léto, Hukvaldský Potlach, Trampský guláš, Jarní a Pozimní Ozvěny v Ostravě, Festival Trampských Písní v Horním Jelení. Festivaly nejsou všechno, že? OK. Tak přidáme něco navrch.

Hodinové pořady třech rozhlasových stanic. A není od každého rádia jeden, když to bude stát za to, klidně i několik. Country Rádio – Srdcem v Country, Rádio Proglas – Jak se vám líbí, Český Rozhlas Ostrava – Kafrárna. No, dobře no… A to je všechno?

Není. Další příležitosti budou do pořadů Milan Kaplana v ostravském klubu Parník a nejen v něm. Ostravská Porta je za měsíc. Není vyloučeno, že ještě něco do nabídky přibude. Luxusní občerstvení za fajnové ceny opět zajistí Karel Duba. Tak co říkáte muzikanti, chybí vám ještě něco? Pokud jen „podrbat na zádech“ s tím už si budete muset nějak poradit sami.

My jsme udělali, co bylo v našich silách. Teď je řada na vás. Začněte třeba tím, že pozvete všechny své fanoušky, ať tu srandu nemusíme cálovat ze svého.

Těšíme se za měsíc v Akordu.

Racek