Radost z faktu, že v Praze se kolo bude hrát živě, se spontánně přenesla i mezi muzikanty. Na scénáři bylo 28 přihlášených, kteří se představili ve dvou koncertech. Již náhled do přihlášek dával tušit, že to budou velmi zajímavé večery. Zákulisím zněla angličtina, „chrochtalo“ se tam holandsky, jawohl i německy, němnožko pa ruski, samozřejmě slovensky. Rumuni mluvili raději angličtinou, neboť moderátor Petr Bohuslav z Country rádia, byť skvělý rétor, ale nikoliv super polyglot, se se v průběhu večera začal tvářit udiveně. „Skromně“ řečeno, Praha zase byla jednička! Kdysi některý z „portovních“ publicistů pravil: Praha je takové malé finále Porty.

Suma sumárum v Praze se představili muzikanti sedmi národností, a to ještě jeden Slovák měl řeckého otce, jmenoval se Ichnatolya…, typický Slovák.

Přítomní pilíře (nebo pilíři) ústecké Interporty Pepa Vejlupek a Jindra Šrejber zbystřili a vytěžili („nebo vykradli“?) pro ústecký festival co mohli. Zejména pro soutěž Juniorsong. Ale to je dobře! Ať se tóny Porty nesou z české kotliny dál do Evropy.  Ale tuším, že to nebude vše. Pražskou Portu vyhrála skupina Lu´s & frontmanky Loes Van Schaijk z Holandska. Dejte se překvapit, jestli je za rok uvítá Interporta v Ústí?! Muzika je to jako řemen!

Lochness