Další postupové portovní klání se odehrálo tradičně v půlce března (sedmnáctého) na tradičním místě, v malém klubu Labe v Hořovicích. Rádi bychom přidali - i útulném, ale bohužel, venku surově mrzlo a odpoledne ve vychlazeném sále se dalo vydržet jen v kabátě.

Přízeň muzikantů se na Brdech a okolí v posledních letech nějak ztratila. Jako by se několikanásobnou účastí vyčerpali ti, kteří kolo zaplňovali v devadesátých letech a noví se nerodí? Nakonec se posbíralo potřebných 8 soutěžících, aby vítěz šel (dle postupového klíče) přímo do řevnického finále.

Pořadatelé Podbrdského oblastního kola z ČTU byli také již tradiční, Olda Richter & Karel Fencl s partou pomocníků. Do poroty pozvali zkušené, erudované „dlouholeté rozhlasáky“ a příznivce Porty Veroniku Rezkovou a Leoše Koska, za ČTU Ivanku Rychlou, která se, pokud smíme soudit, opravdu vyzná v muzice, zkušeného muzikanta (nejen mandolinistu) Petra Vrobela z Fakulty designu a umění, Ladislava Sutnara ze Západočeské univerzity v Plzni a vždy hřmotného porťáka Petra Balíka Vohnouta. Nad průběhem a dodržování regulí interpretační soutěže bděl Petr Lochness Křivohlávek.

Jednání poroty bylo poměrně jednoznačné, krátké a rezultát shodný s míněním diváků. Všechny pocty si z Brd odvezli přespolní. Vítězství si vyzpívala a do finále postupuje skupina HoP a ŠaVani z Plzně. Druhá byla (také plzeňská) Past a třetí místo „na bedně“ si překvapivě, ale zaslouženě odvezl do Prahy zpívající zvukař Pája Jindrák, jehož skladbu Nikdy zároveň doporučila porota k účasti v rozhlasové Folkparádě. Totéž platí i o skladbě Sedmikrásky skupiny HoP a ŠaVani.

Na závěr Podbrdského kola si „zahostovala“ známá acapelová skupina Pětník z Prahy.

Foto: facebook oblastního kola