Léta jsme si lámali hlavu, jak a čím dodat lesk oblastním kolům téhle padesátileté matičky soutěže našeho žánru, respektive jak jim vrátit diváckou atraktivitu. Ačkoliv zájem ze strany soutěžících je v současnosti možná až překvapivě stoupající, počty diváků, kteří by přišli sledovat oblastní soutěž, vlastně nestojí za řeč.

Nečekaně dobře se nám přitom osvědčil ten prvek z populárních televizních talentových soutěží, kdy porotci poklábosí s kapelou hned po výkonu. Je to sice organizačně poměrně náročné a v porotě nesmíte mít trudnomyslné kritiky, ale pro diváky je to zábavnější a hlediště obvykle bývá naplněno i napjatými ostatními soutěžícími, kteří se snaží třeba na poslední chvíli pochytit nějaké rady. Jo, určitého přílivu diváků zvenčí lze docílit nějakou hvězdnou osobností a jejím koncertem na závěr, to jo, ale naslouchat začátečníkům z nich stejně dorazí málokdo. A přiznejme si: oblastní kola soutěže Porta jsou oddělováním zrna od plev, je to lidové muzicírování, šikovné zkušené kapely na jednom place s mimozemšťany, co si včera koupili kytaru a dnes to jdou zkusit... Celé to zvládnou pozorně uposlouchat pouze porotci, a to ještě jen díky tomu, že je to jejich povinnost. Problém je s tím prázdným sálem, před kterým se účinkující celý den snaží a který kazí dojem a vyvolává pocit marnosti. 

Rozhodli jsme se proto neztrácet energii na snaze naplnit sál a uvidíme, jestli se nám ten hokus pokus povede. Stěhujeme oblastní kolo Porty z velkého kulturního stánku do malého útulného klubu Doli v Polabinách. Pro muzikanty je to vcelku známá adresa, na zdejším pódiu už hrál leckdo a dvakrát do měsíce tu funguje i scéna Folkový klub. Věříme, že komornější prostředí navodí příjemnější atmosféru pro účinkování a rozhovor s porotou. Chceme, aby se oblastní kolo Porty stalo spíše takovým workshopem muzikantů než koncertem. Kromě porotců bude mít slovo třeba zvukař a dokonce i publikum. Určitým bonusem Východočeského kola Porty pak je, že soutěžící mohou nejen postoupit do Národního kola v Řevnicích, ale mezi porotci jsou i pořadatelé dalších akcí a úspěšní soutěžící mohou získat pozvání třeba na i velké festivaly jako Folkové Chvojení, Pernštejnskou Fortunu, Slatiňanského vrabčáka, Nasavrkání, na Potlach u Stráníků v Kálku, Setkání v Herálci a další akce. Ono takové pozvání někam, jako cena, obvykle udělá větší radost i službu než nějaký „keramický tentononc“... (to nemluvíme o legendární sošce Porty, naopak - jsme fanoušci jejího tvaru :-)) Krom toho, nabíráme z pultu zvuk pro Český rozhlas, pro pořad Folková pohlazení.

Východočeské oblastní kolo Porty proběhne 16. dubna v Pardubicích, v klubu Doli v Polabinách od 11 hodin. Porotu tvoří: Jaroslav Moravec (Duo Ťuk, držitel autorské Porty 1989, ředitel Kulturního centra města Letohrad), Víťa Troníček (Marien, ex Poupata, čtyřnásobný držitel Porty z let 1997, 2005, 2006, dramaturg akcí Folk žije!, Český rozhlas), Petr Šotta (Strunovrat, mnohonásobný finalista Porty, pořadatel několika festivalů, ředitel ZUŠ Slatiňany), Luboš Stráník (Stráníci a mnoho dalších kapel a projektů, pořadatel několika festivalů) a Radovan Píša (ZUŠ Polabiny, ex Stopa, držitel interpretační Porty z let 1978 a 1979 se skupinou Topas). Zvuk má na tričku Karel Toupal. O večerní program se od 19 hodin postarají domácí Marien a Epy de Mye a spíš než o koncert půjde o neformální klubové hudební setkání, přičemž sessionu na konci rozhodně nebude ze strany pořadatelů bráněno…

Přihlášky naleznete na http://www.porta-festival.cz/. Vstupenky můžete koupit v Infocentru města Pardubice u Zelené brány nebo si je rezervujte přímo v Doli Klubu na tel. 602 107 850.

Organizátoři Východočeského kola