skupina Trapas

Po víceleté přestávce jsem 14. března opět navštívil Podbrdské oblastní kolo Porty. Pořadatelé z Tábornického klubu ČTU Zlaťáci v Zaječově se rozhodli změnit místo pořádání oblastního kola a od loňského roku přesunuli soutěž z Komárova do Klubu Labe v Hořovicích.

Mohu jen konstatovat, že to byla velice dobrá volba. Příjemné prostředí klubu se ukázalo jako velmi vhodné pro pořádání této akce, i díky podpoře okolních obecních a městských úřadů, Městskému kulturnímu centru Hořovice a Klubu Labe.

Zvukovou kvalitu zajistil osvědčený zvukař Pavel Pája Jindrák a celé odpoledne moderoval velmi příjemně Martin Komárek. Pěkné byly vystavené vypalované ceny vytvořené Karlem Fenclem a k orientaci návštěvníků přispěl i přehledně sestavený výtisk Portýra.

Soutěžní kolo zahájil Vlajkou první host, skupina NAOPAK z Dobříše. Po písničkovém bloku následovalo první soutěžní vystoupení mladičké plzeňské skupiny JEN TAK. Bylo velmi příjemné poslouchat čisté a vyrovnané vokály, které byly hlavní předností této skupiny. Ta je i držitelem dětské Porty a účastníkem hudební soutěže Brána, kterou pro mladé hudebníky do 18ti let pořádá ČTU. Přechod do světa dospělých si ještě vyžádá trochu času, ale pokud v tomto složení vydrží, můžeme se těšit nejen na dobrou písničku, ale i na kvalitní instrumentální projev. Skupinu vystřídala písničkářka Iveta Škorpíková soutěžící pod uměleckým názvem Baronka Prášilová. Její projev byl hodně poznamenán trémou. Písničky byly hezké, ale k jejich vyznění je potřeba větší víra ve svůj projev. Baronku vystřídala skupina HEURÉKA z Kladna, která se velmi dobře poslouchala. Její barvy vokálů zněly příjemně, ale rezervy lze najít ještě v sólovém vokálním projevu, který byl ke škodě jejich jinak pěkných písní. Duo KACHNA a ZODIAK i přes hlasovou indispozici mě naopak zaujalo svými šansonovými písněmi zpívanými s velkým nasazením a se silným výrazem prožitku. Příbramská skupina JeDaRa měla na soutěž připravené chytlavé písně. Příjemný poslech občas rušily někdy zbytečně přehnané aranže sólové elektrické kytary.  Dalším soutěžícím byl písničkář Honza Jícha ze Všeradic. Již počtvrté zkouší na Portě uspět se svými skladbami s angažovanými texty reagujícími na události, které nese současná doba. Spolu s texty i dobrý kontakt s posluchači a výborná hra na kytaru jsou hlavními přednostmi sympatického písničkáře. Skupina PAST z Plzně předvedla nadšený výkon s instrumentální dovedností a také s dobrým repertoárem. Skupinu zdobila dobrá sehranost i zkušenost s pódiovým vystoupením. Písničkář Petr Brousil z Hradištka svými písněmi dovedl oslovit posluchače a jeho aktivní projev a nadšení se u publika setkalo s úspěchem. Předposledním soutěžícím byla hořovická skupina TRAPAS. Po několikaleté přestávce ve své činnosti předvedla soutěžní repertoár s přesným frázováním, dynamikou a aranžemi a pro mne byla vyvrcholením soutěžního klání. V duchu jsem litoval posledního soutěžícího písničkáře, ale k mému překvapení mě jeho vystoupení mile překvapilo. Ivo Novák byl bezprostřední a písničky, někdy až s expresivním textem, udělaly pěknou tečku za oblastním kolem Porty. Čas mezi rozhodováním poroty a vyhlášením výsledků vyplnil svým vystoupením druhý host, folková skupina ŠANTRÉ.

 

Pro posluchače byl celý program pěkným zážitkem. Kvalita všech soutěžících měla dobrou úroveň, což v některých oblastních kolech nebývá vždy samozřejmé. Celkově byla i velmi příjemná atmosféra. Porota zasedla ve složení: Jana Rychtrová (písničkářka a moderátorka ČRo), Ivana Rychlá (náčelnice oblasti ČTU a hudební pedagožka), Jana Říšová (písničkářka), Tomáš Hrubý (hudební publicista) a Petr Merxbauer (skupina Strašlivá podívaná).

 

První místo a postup do národního interpretačního finále Porty v Řevnicích získala kapela TRAPAS z Hořovic. Již bez postupu se na dalších místech umístily: duo Kachna a Zodiak z Komárova, Petr Brousil z Hradištka, skupina PAST z Plzně, Honza Jícha ze Všeradic, kladenská skupina HEURÉKA, Baronka Prášilová z Poříčan a JeDaRa z Příbrami. Do soutěže o autorskou Portu v Ústí n/Labem vybrala porota píseň Stratosféra Michaely Bernatové a Libora Tauše v interpretaci vítězné skupiny TRAPAS a píseň Zpráva o konci světa písničkáře Petra Brousila. Po předání cen zbyl ještě čas i pro diskuzi soutěžících s porotci. Závěrem bych rád poděkoval pořadatelům, divákům i soutěžícím za příjemně strávený den. Mám pocit, že jsme si to všichni skvěle užili. A nakonec ještě jednu poznámku, kterou si nemohu odpustit. Hlavním důvodem pro vystupování je, že zpěvem se hudebník má především bavit a hrát tak, aby měl posluchače, kteří jej rádi poslouchají. Případné vítězství v soutěži je už jen další třešnička na hudebním dortu.