Chřibsko-karpatské oblastní kolo festivalu Porta 2014Poslední víkend letošních oblastních kol je přeportováno, takže bude možnost vybrat si z mnohých oblastních kol. Dnes Vás chceme pozvat na kraj Buchlovských hor přesněji do obce Košíky kde se koná na ranči Rovná (cca. 10 km od Uherského Hradiště) letošní Chřibsko-karptatské oblastní kolo.

Začátek je plánován na 10,00 a konec?

Ten bude závistet na divácích a účinkujících. Jako host zde vystoupí Bokomara a v porotě pravděpodobně zasednou Jirka Mata Matušík, Petr Balík Vohnout, Luboš Javor Javůrek. Pro pořadatele má redakce několik obligátních otázek.

Jakou má tradici Porta v místě pořádání?
U nás se Porta pořádala na různých místech. Pak jsme našli zázemí na hypocentru v Koryčanech. Před třemi roky jste našli  kouzelné místo, které splňovalo naše představy a požadavky.

V jakém prostředí bude letošní kolo, kdo Vám s ním pomáhá?
Naše kola se pořádají pod širým nebem a tak jsme závislí na počasí. Podium i hlediště jsou sice zastřešené, ale někdy fouká. Je třeba se přiobléct.

Jaká média Vám pomohou s propagací ve vašem regionu?
Doufám že to opět bude Kroměřížský deník, Deník Slovácko, rádio Čas a rádio Proglas. O dalším se jedná.

Jak velký tým připravuje vaše oblastní kolo Porty?
Co se týče přípravy, tak si to většinou organizuji sám, ale s financemi a sháněním (většinou neúspěšném) mi pomáhá Leoš Maxa a Sailor Vavřina. Přímo na Portě pomáhá skupina lidí z T.K. Dakota a samozřejmě musím zmínit mou oporu Eriku.

Co patří mezi největší úspěchy vašeho oblastního kola v dějinách Porty?
Já pořádám sedmý ročník a stále se nám nepodařilo vyhrát interpretační Portu.

Vzpomenete si na známá jména, která prošla přes Vaše oblastní kola?
Myslím že nejúspěšnější byl vítěz Porty brněnský Přístav.

Jak bude probíhat letošní kolo, co připravujete za novinky, nebo překvapení pro diváky ale i soutěžící?
Jak bude probíhat nevím. Zaleží dle počtu přihlášených. Pokud to bude jak loni, kdy jsem musel vyhlásit stop stav, tak začínáme v 10,00 a konec asi 18,00. Jsou dvě přestávky, kdy je jedna vyplněna country tanečky a druhá hudebním hostem. Měla by to být Jana Říšová z Rokycan

Na co můžete pozvat soutěžící a návštěvníky letos?
 Tak jako vždy na kochání se nádherným výhledem a to nejen ze sedla koní. Dále útulnou hospůdkou ve stylu country, kde již od pátku večera do neděle si notujem. Možnost si zajistit ubytování v místních chatkách. A samozřejmě na vystoupení hlavního hosta. Tím je Bokomara.

Jakou nejzajímavější a nejzábavnější situaci jste zažili při pořádání Porty.
Jelikož  Portu pořádáme přibližně ve stejný termín, bylo nám občas řečeno, že je zima a tak jsme posunuli termín na půli května. A začaly problémy. Vypadla moderátorka, začalo lít a lidi byli rádi, že se dostali domů. Začaly povodně. No tak honem na starý termín.


Má dle vás smysl v současné době televizních Superstar a Talentů dělat Portu?
Určitě má. Když jsme před sedmi roky znovu Portu u nás obnovili, tak jsme měli problém sehnat 14 účastníků a loni už jsem musel trochu redukovat. Myslím že začíná zájem o tento žánr opět  stoupat a k nám si jezdí vyčistit hlavu, potkat se s kamarády a společně si zahrát.

Jaké plány máte do budoucna s Portou?
Pokud zdraví dovolí, tak jen pokračovat v tomto trendu