Naopak - Porta Komárov 2013V Podbrdí oblastní Portu pořádá zaječovský T. K. Zlaťáci, který nás pozval na sobotu 16. března 2013 tradičně do Komárova, do KD Buzuluk. Mrazivé předjarní dny udělaly v tom termínu malý ústupek, svítilo sluníčko ostošest a rtuť teploměru se i v komárovském podhorském údolíčku vyšplhala nad +2°C! 

Teplota v kinosále, kde soutěž probíhala, i v přilehlé restauraci, byla venkovní velmi podobná. Do kina nikdo nechodí a hospoda (tentokrát se svépomocným výčepem i kuchyní) je už tři čtvrtě roku mimo provoz a tak se tam netopí, jen mírně temperuje. Ke cti všech muzikantů budiž řečeno, že ze sebe při hraní vydali tolik radostně pozitivní energie, že jsme my, diváci, na zimu v sále většinou zapomněli.

Sítem chřipek prolezlo na scénu Buzuluku jedenáct ze čtrnácti přihlášených formací. Dívčí skupina Ketsky z nedalekého Zaječova vešla na scénu Bránou - úspěšnou účastí ve stejnojmenné dětské hudební soutěži, aby otevřela program poněkud stylizovaně zahranou Vlajkou a zahrála blok písniček většinou z vlastní tvorby. Překvapením programu byl zvukař Pája Jindrák, který vstoupil sólově jako samojediný zdravý zbytek jeho obnovené kapely Echolama, která před dávnými lety ulovila Krtka na Zahradě. Zatímco Pája se pro toto odpoledne stal písničkářem z donucení, Jirka Řehulka z Rosovic u Dobříše je jím z přesvědčení a je to dobře. Jeho písničky vždy potěší a pobaví a zde diváky i zahřály!

Zima v sále poněkud svázala prsty a ublížila zvuku písniček Zdeňka Bartáka z Prahy, loni druhého ve finále autorské Porty v Ústí. Rozhodně nebyl sám, kdo si na nepříjemnou zimu mohl stěžovat, ale starší prsty tuhnou výrazněji, věřte mi, vím o tom své.

Na Portě méně obvyklé, ještě ne úplně zralé vlastní autorské pražské kramářské písničky přivezlo duo Hradní svícen odkojené pípou hostivařské restaurace Na Kačabce, kde před léty točíval pivo i zakladatel dnes už legendární kapely Šlapeto, Ota Litomiský.

S písničkami plzeňského dua Past jako by sálem zavanul dým od trampských ohňů. A bylo to dobře už proto, že tato vůně je na Portě čím dál tím vzácnější. Nejvzdálenější účastnicí Komárova byla litvínovská Kvinta. Od letošního ledna má kapela mladou zkušenou zpěvačku a kytaristku Marušku Havlovou a zřejmě hledá novou tvář i pro svoje písničky. Přejme jí v tom mnoho zdaru.

Z Kladna přijela dva roky mladá skupina Heuréka zkušených muzikantů ze zaniklých kapel. Ve stávající sestavě hrají rok a ještě, žel, nejsou zcela sehranou formací. Bleskovým vývojem vznikla formace Vašina & spol. Těsně před únorovým Příbramským Huntíkem Zdeňka Hejkrlíka, kde měli premiéru, se příbramský písničkář Petr Vašina domluvil na spolupráci s Petrem Rímským. Do Komárova si přivezli jako sboristku Veroniku Skočdopolovou a přímo na místě se domluvili s Petrou Zajíčkovou z Naopaku o tom, že posílí jejich sbor. Dobře učinili. Téměř zvítězili a postoupili! V Ústí je uvidíme v autorské soutěži s písničkou Petra Rímského Zavolej.

Oproti mladičké Vašinově formaci je M-band jednou z nejstarších současných příbramských kapel a jeho nejvýraznější osobností je zakladatel Olda Zeman. Přišlo mi líto, že většinou zpíval pouze ve sboru. Petra a Martin Zajíčkovi z Dobříše a Martin Kleki Podešva z České Lípy, to je tramp-folk-rocková skupina Naopak založená v r. 2010, kterou diváci v Řevnicích i v Ústí již viděli. Letos ji porota velmi zaslouženě vyslala na hlavní scénu interpretační soutěže v Řevnicích a do autorské soutěže v Ústí s Klekiho písničkou Lady. A taky vyhrála v diváckém hlasování.

Jako host před vyhlášením výsledků vystoupila pardubická skupina Marien.

Závěrem se sluší poděkovat za zodpovědný výkon porotě - tentokrát v ní zasedli Jana Hejkrlíková, Ivana Rychlá, Béďa Šedifka Röhrich, Libor Tauš a Jiří Braun - a v neposlední řadě moderátorovi programu Martinu Kombimu Komárkovi. Pohotovým průvodním slovem a hrátkami s elektronickými „vejci“ při vtipné divácké soutěži ve znalostech historie Porty i v závěrečném diváckém hlasování o vítěze předkola dokonale rozehříval náladu v sále. Dojem z jeho temperamentního výkonu umocňovala lehká vesta a košile s krátkým rukávem, ke kterým po celý program nic nepřioblékl. Vytvořil tak spolu se všemi muzikanty v chladném sále hřejivou, vlídnou kamarádskou atmosféru. Klobouk dolů!

Karel Vidimský - Cimbura