Jihočeské kolo Porty

Dostihy, maratón a podobné výrazy bylo slyšet v sobotu 10.3.2012 na novém místě v Sezimově Ústí, kam se přestěhovala Jihočeská Porta. Od 15 do 18 hodin odehrálo soutěžní blok po třech skladbách 14 skupin, které na dvě části rozdělila příjemná hudební vložka – vystoupení předsedy poroty – Honzy Bicana. Soutěž orámoval host Porty, kterým byl letos Václav Koubek

Celkem se tedy předvedlo na 40 muzikantů, jejichž projevy pomáhal dostat mezi diváky zvukař Robert Hüttl se 2 pomocníky, jejichž bleskové přestavby aparatury způsobily nedodržení časového harmonogramu, protože i s tímto počtem kapel zkrátili časový rozpis o více než půl hodiny oproti plánům.

Po zahájení, kdy moderátor odpoledne Luboš Dvořák z Klubu Porta Soběslav věnoval vzpomínku na kapitána Kida, zazněla v originálním podání Vlajka, puštěná na Portu nezvykle z CD, zato v originálním podání od Skoupého a Kordy z roku 1939. Poté již následovali a vystřídali se:  X- tet , V rámci možností, Corsaires, David Kozák, Luboš Maškara a Kateřina Barchini, Karel Smeykal, Moonbeans, Honza Bican, ART&FACT, Hudba zajištěna, Duo Chance, Bonsai č. 3, Za Sluncem, Kristína Nídlová, Kekit Šebelík + Hanka Sichingerová.

Do národního finále v Řevnicích postupuje Bonsai č. 3 a do semifinále Duo Chance. Ta je zároveň i vítězem divácké soutěže z 87 hlasujících.

Do Ústí n. Labem pojede X-tet se skladbou Výkladní skříň a K. Nídlová se skladbou Ráj.

Dále Porta pokračovala už v pohodovém tempu hostem Václavem Koubkem, po kterém následovalo vyhodnocení, předání cen, letos velmi zajímavých a dodaných firmou SOMME s.r.o., od které dokonce jeden nejmenovaný účastník hrající jak ve skupině Duo Chance i Bonsai č. 3 postupně přebral celou noční sestavu – vyhrál anatomický polštář, poukaz na postelové rošty a láhev vína. Následovala volná zábava dle zaměření  kdo jak chtěl – buď jamsession v samostatném prostoru v přilehlé restauraci domu

Spektrum a v druhém sálu probíhal Country bál se skupinou Jezevci z Pacova s výukou a ukázkami country tanců.

Celkové posouzení záleží na každém. Ohlasy kapel byly povětšinou kladné, že se jim hrálo dobře a i diváci byli příjemně naladěni. Zajisté se našli i méně spokojení účastníci, kterým vadil počáteční shon, jak to na každé soutěžní akci bývá, zvláště když zvukové zkoušky probíhaly od desíti hodin a jak to pro muzikanty bývá, brzké ráno je u nich časné odpoledne takže se někteří divili, když byli nelítostnými pořadateli s úsměvem nahnáni rovnou na prkna znamenající možný postup do finále, aby se šli nazvučit. Určitě se našli i nespokojení šťouralové, bez nichž by to zaručeně nešlo a mají nejlepší názor na to jak by vše mělo probíhat a být zařízeno, snažící se za každou cenu rozbít pohodovou atmosféru, která po celé odpoledne panovala a která dělá Portovní chaos tím, o čem to celé je (pobavit se třeba i nepovedenými věcmi).

Těm nespokojeným snad jen vzkázat, že i nám by se líbilo, kdyby nás místo 3 pořadatelů na – moderování, obsluhu kamery, inspici, registrace kapel, dramaturgie, tiskových mluvčí, věnování se porotě, návštěvám, delegátům, kontrolám, úpravu sálu, asistence  u vstupu, vyhodnocování soutěží a dalšího, bylo více. Bohužel „nejsou lidi“ spíše ne tací, kteří by byli ochotni to vše dělat, pro radost, zábavu, zůstat v pohodě a klidu za každých okolností a ještě si za to vše, že mohou pomáhat něco organizovat pro dobro věci, platit vše ze svého. Přesto to stále jde a spokojenost účastníků a jejich ohlasy dala seznat, že o akce tohoto typu zájem trvá, soutěživá nálada v jihočeském kraji nepochybně pokračuje v tradici a při srovnání s ostatními zatím proběhlými oblastními koly, jsme měli účast poměrně silnou a z hudební stránky poměrně kvalitní.

Za pořadatele a Klub Porta Soběslav – Marie, Miloš a Luboš Dvořákovi

Jihočeské kolo PortyJihočeské kolo PortyJihočeské kolo Porty