Porta VysočinaVesnička Lhota-Vlasenice poblíž Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku bude zřejmě nejmenším dějištěm oblastního kola letošního ročníku Porty. Obec má jen stovku obyvatel, podle organizátora Milana Čombe Lhotského však může divákům i muzikantům nabídnout zázemí v novém obecním spolkovém domě. Do sálu se vejde kolem 200 diváků, pro kapely je v místě ubytování, restaurace i další nezbytnosti.

Oblastní kolo pro Vysočinu se uskuteční 23. dubna od 13:00.

Diváci uslyší písničkáře Láďu Langera ze Znojma a skupiny 4zdi z Pelhřimova, Šworc z Brtnice na Jihlavsku, Žalozpěv z Velké Bíteše na Žďársku, Bezdobra z Havlíčkova Brodu, Defilé z Jihlavy a pražské Byzony.

V porotě zasednou Míša Leicht, Tomáš Kaňka, Luboš Hrdlička, Luboš Stráník a Jarda Matějů. Hostem večera bude plzeňská kapela Cop, její koncert začne od 19:00.

Podle soutěžního řádu je nutná účast nejméně osmi skupin, aby měl vítěz oblastního kola zaručen přímý postup do Českého národního finále Porty, jejíž 45. ročník se  uskuteční opět v lesním amfiteátru v Řevnicích ve dnech 24. až 26. června.

Porta má na Vysočině dlouhou tradici. Soutěží prošly desítky skupin. V letech 2003 až 2007 se v Jihlavě konalo celostátní finále. Přes velká očekávání si k ní však lidé nenašli cestu. Festival se proto od následujícího roku přestěhoval do Řevnic u Prahy.