Pořadatel Moravsko – slezského kola René Racek Matlášek ocenil loňskou iniciativu Sdružení Porta. Ve svém prohlášení se také vyjádřil k letošnímu ročníku Porty.

„Mohu říci jediné, smekám před vámi klobouk, že jste to zcela nevzdali a že jste se pokusili, a to úspěšně, realizovat alespoň ePortu. Určitě je to mnohem víc než prostě sklapnout kufr, sbohem a šáteček. Těžko se mi hledají slova již jen proto, že patřím mezi lidi, kteří nedokážou akceptovat pokračování systému „lockdown“, přestože v posledních týdnech prokázal svou nefunkčnost. Přesto to začíná vypadat, že letošní rok opět nezbude jiné východisko než ePorta.

Přiznám se bez mučení, že pokud k tomu opět dojde, budu vážně zvažovat své setrvání v pozici organizátora oblastního kola Porty v Ostravě. Neberte to prosím osobně, nikdo z vás za současný stav nemůže a znovu opakuji, že smekám klobouk před tím, jak jste se s nastalou situací porvali. Nicméně pokud tento národ dopustí pokračování těchto generálních nesmyslů, je moje role v takovém systému bez perspektivy. Omlouvám se za upřímnost, ale tak to prostě vnímám.“