Letošní Porta se ubírá cestou doufání a naděje, že Porta bude.

Spousta věcí je jinak, ale cíl je stejný. Uspořádat festival, jehož osou je soutěž interpretů a autorů, kteří mají touhu hrát a zpívat. A vše nasvědčuje tomu, že 16. -18.července 2021, tedy v posunutém termínu, se Porta uskuteční i se svým finále a semifinále soutěže již po třinácté v Lesním divadle v Řevnicích. Samozřejmě s tím, že se bude snažit organizačně přizpůsobit pravidlům, která určuje ministerstvo zdravotnictví pro pořádání veřejných koncertů a aktivit. Věříme, že nebudeme potřebovat roušky, ale vstup do areálu divadla bude vázán na některý z dokladů o očkování, testy, covid pas, atd…dle současného aktuálního stavu. A děkujeme všem za přijetí a dodržení těchto podmínek.

Porta dává již 55 let příležitost těm, kteří mají rádi folk a country muziku i s jejími odnožemi. Samotný festival již dlouho překračuje hranice běžného festivalu, na kterém se zahraje a jede se dál. Porta poskytuje další podporu jak soutěžícím kapelám, tak i známým osobnostem, které na Portě vystupují.   Propaguje je v médiích a ve svých novinách, získává zajímavé ceny pro soutěžící kapely, doporučuje je pro další festivaly, organizuje propagaci v partnerských rádiích, podílí se na vydávání festivalových CD a zajišťuje i nahrávání videa celého festivalu pro další propagaci festivalu i jeho účinkujících a písniček.

To vše ve spolupráci s různými partnery, jako je SAI- Svaz autorů a interpretů, Country rádio, Český rozhlas region i další rádia a partneři, bez kterých by festival v současné podobě nefungoval.

Propagovat festival v současné době je náročné a i proto se Porta propojila s dalšími partnery a stala se součástí nové mediální skupiny kolem Hraj česky. Youtube kanál Hraj česky premiérově představuje českou tvorbu. Tedy písničky, klipy, ale i celé pořady. Cílem je, propagovat nejen folkovou tvorbu, nebo jeden samotný festival, či jeden žánr, ale využít celé spektrum příznivců hudby pro propagaci české muziky. Do tohoto společenství tedy patří i projekt Karavanacz, jenž v době pandemie vyhledával různé hudební aktivity, aby je představil pod jednou střechou. Spolupráce se  rozvinula také se skvělým projektem Folk žije, který si již vybudoval mezi příznivci folku pevné místo při propagaci folk a country muziky. V době, kdy velká většina rádií nepodporuje tento žánr, je nutné hledat jiné cesty k propagaci české folkové a country hudby.

Ty nejbližší kroky tedy vedou do Lesního divadla v Řevnicích, kde Porta odstartuje 16.7. v 18 hod. koncertem skupiny Asonance. Pro všechny, kteří se z nějakého důvodu nebudou moci do Řevnic dostat, jsou tu webové stránky Porty, kde bude již po několikáté možnost Portu sledovat online. Projekt Hraj česky pak připraví další pořady, videoklipy, různé sestřihy nebo podcusty  z Porty, ale i jiných hudebních projektů.

Nejžhavější aktualitou je v současnosti divácká SMS soutěž finalistů Porty na webu Porty.  Soutěž navazuje na loňskou ePortu a je připravená ve spolupráci Porta, Český rozhlas region, Country rádio a Hraj česky. Soutěž byla odstartována 2. 7. 2021 a hlasy vašim favoritům je možné posílat do 14.7. 2021 prostřednictvím SMS  FOLK 1-9 na tel. číslo 900 11 03. Vše na www.porta-festival.cz, nebo na stránkách Českého rozhlasu Region https://region.rozhlas.cz/hlasujte-v-soutezi-video-porta-2021-8526872

Všem soutěžícím držíme palce. Vítězná nahrávka bude nasazena do hitparády Česká dvanáctka.

JVZ