Když jsem letos koncem května putoval do Kroměříže na republikové finále Dětské Porty, čekal jsem klidný a příjemný víkend bez překvapení. Aby ne. Vždyť šlo již o 32. ročník této největší dětské interpretační soutěže v oblasti folk a country u nás, 7 let připravovaný stabilním štábem pořadatelů a už pošesté na stejném místě (ve starém  pivovarském dvoře uprostřed Kroměříže).

Když přidám zkušenou porotu, složenou jak z muzikantů (Luboš Stráník, Irena Petříková či Honza Kamír), tak z odborníků (ředitelka místní ZUŠ Ivona Křivánková a Miloš Keller z Country radia) a dvojici zkušených moderátorek a zpěvaček (Jana Rychterová, loni druhá na finále Porty v Řevnicích a Jana Štěpánová, z veleúspěšné kroměřížské skupiny  Jamtour), bylo skoro jasné, že vše proběhne jako loni či předloni – bez problémů a v pohodě.

Jenže další hodiny potvrdily, že praxe teorii často překoná. Ne, že by náhle přestalo něco fungovat, vše opravdu proběhlo klidně a pohodově, ale překvapivých okamžiků bylo letos nečekaně hodně. Prvním byla kvalita finalistů. Ta byla – podle názoru poroty, pravidelných hostů i zástupců festivalů, kteří si přišli na Dětskou Portu vybrat vystupující na své akce – opravdu vysoká. I porotci přiznali, že na 3 medaile bylo tentokrát ve většině kategorií pět i šest abonentů.  Myslím, že nejen o vítězích kategorií (Vít Kotora, Samuel Rychtár, UBA, Sananaj, Kamarádi) ale i dalších zpěvácích (Ondřej Jakubík, Anežka Kočárková) či skupinách (Jekot, Crix, MeTeTe) ještě uslyšíme. Dalším překvapením oproti minulým letům byla změna nejpoužívanějšího doprovodného hudebního nástroje. Letos jím totiž nebyla kytara, jak by se dalo předpokládat, ale ukulele!  Jak pravil předseda poroty Miloš Keller: Skoro by se dalo říct, že kdo nepoužil ukulele alespoň u jedné písničky nebyl „in“.

Ovšem, největší letošní překvapení jsem si nechal nakonec. Poté co se na závěr celé soutěže střídali na pódiu vítězové a přebírali z rukou poroty speciální vitrážové kytarky coby potvrzení vítězství, začalo se nečekaně často ozývat jedno jméno. Jedenáctiletý Honza Novorka si přišel pro kytarku za vítězství ve své kategorii, poté pro speciální ocenění poroty za hru na kytaru a chvíli nato i za 1.místo v kategorii dvojic (se svou 8mi letou sestrou Toničkou). Mimochodem, vítězství jednoho soutěžícího v témže roce ve dvou kategoriích nepamatují výsledky Dětské Porty minimálně 15 let!! Ani to ale nabylo vše. Honza se na pódium vrátil počtvrté, převzít pozvánku na letní festival v Herálci a hned nato i popáté. Šéfka „Velké“ Porty Anička Roytová si totiž vybrala sourozenecké duo Novorkových k vystoupení na letošním finále Porty v Řevnicích! A přidáme-li fakt, že Honza vyhrál svou kategorii na Dětské Portě  již potřetí (předtím v letech 2020 a 2021) nepřekvapilo už tolik, že před diváky předstoupil, na úplný závěr večera, pošesté. Za velkého potlesku převzal největší ocenění této dětské soutěže - Zlatou Dětskou Portu, udělované za dlouhodobý a ojedinělý výkon dotyčného. Za posledních osm let byla přidělena  teprve podruhé.

Letošní 32. finále se tak nečekaně, ale po právu stalo finálem Honzy Novorky.

 

František Čálek

Foto: archív Pionýra