Dětská Porta už zná všechny své finalisty. Předposlední oblastní kolo se konalo v klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou a poslední v litvínovském Docela velkém divadle.

Oblastní kolo Dětské Porty Na Rampě

V neděli 14. dubna se v Jablonci nad Nisou uskutečnilo předposlední oblastní kolo tohoto ročníku Dětské Porty. V příjemném prostředí klubu Na Rampě se sešli ti, kterým je blízká hudba z oblasti folk a country. Moderátor Václav Vít provázel účastníky akce celým hudebním maratonem. Tříčlenná porota, složená z muzikantů místních kapel, které hrály na předkole velké Porty, vybírala z patnácti soutěžních vystoupení postupující do republikového finále Dětské Porty v Kroměříži. Doporučení na postup nakonec získaly dvě kapely a pět sólistů, kteří si odnesli postupové listy. Jmenovitě to jsou Jazz band Erwina Schrödingera - kat. SP, Ornament - kat. SB, Niki Domácí, Tomáš Doktor, Tomáš Hejkal - kat. JC, Eliška Jaroušová - kat. JA a Lucie Tůmová - kat. JB.

Poděkování si zaslouží hlavní organizátorka Ála Vítová, dlouholetá účastnice Dětské Porty a později i porotce a host. Zástupce pořadatele republikového finále, Antonín Unger, nám prozradil, že se mu na jabloneckém oblastním kole líbilo a potěšilo ho, že se celá akce nesla v dobré atmosféře. Na závěr předal organizátorům ze Studia Kokos oficiální poděkování za vydařenou akci.

Z Jiřetína do Litvínova

Poslední dubnová sobota rozhodla i o posledních finalistech do Kroměříže. Ústecké oblastní kolo Dětské Porty bylo spojeno s Krušnohorským kolem velké Porty, ale nepřízeň počasí rozhodla o místu konání: z venkovního areálu u chaty Barbora v Českém Jiřetíně soutěžící i diváci naplnili klubovnu Docela velkého divadla v Litvínově. Program krásného koncertu, který trval od deseti hodin dopoledne, však neskončil se závěrem obou soutěží ve čtyři odpoledne, protože finišoval vystoupením bezvadného moderátora Míry Ošance s hlavním pořadatelem Lubošem Stráníkem a dvěma muzikantskými protagonisty tohoto žánru, kteří byli v porotě - Otou Maňákem a Vojtou Kiďákem Tomáškem. Rozhodnutím poroty, kterému aplaudoval celý sál, postoupily do kroměřížského finále mladičké kladenské Jiřičky a patnáctiletá Laura Charlotta Mašková, jejíž nádherný hlas vyvolal ovace skoro jako na litvínovském zimním stadionu při ligovém hokeji.