Nejsem si jistý, zda se Veleňští inspirovali právě touto známou písničkou, ale fakta hovoří: po již proslavených festiválcích Písničky na dvorku, Veleňský čumprdlík či Kafe se škvarkama se tentokrát obrátili k českému populárnímu nápoji a uspořádali ve Veleni setkání minipivovarů, při němž nechyběla dobrá muzika.

A pokud by snad někdo nad těmito souvislostmi kroutil hlavou, dám mu ještě pár nelogičností navrch, protože přinášejí potěšení: hudbu zařizuje domácí - tedy vesnická – skupina výtečných muzikantů, která se jmenuje „Městská“. A pozvaným hudebním hostem je rovněž báječná skupina „Ve čtvrtek v pět“, ačkoliv setkání se koná v pátek…

Mezi účastníky byl i vystudovaný stavební inženýr Milan Plch, který mimo svou profesi nastudoval (a patrně i projezdil) všechny české železniční tratě, takže o nich mohl napsat zajímavou knihu. Pod trampskou přezdívkou Belmondo se svou ženou Bublinou moderuje už druhou desítku ročníků hudební soutěže Notování a v poslední době, kdy vypukl podnikatelský boom soukromých pivovarů, pivovárků a minipivovarů, se stal uznávaným znalcem jejich produktů. Proto jsem právě jeho požádal o komentář k veleňskému setkání.

Podřipský rodinný minipivovar najdete přímo pod horou Říp. Vaří pestrou škálu pivních druhů a řada jeho piv získala ceny z naší nejprestižnější soutěže Ceny českých sládků. Vaří světlé spodně kvašené Podřipské pivo 10 ° nebo 11 °, světlý svrchně kvašený ale Podřipský Summer ALE 10 °, polotmavý svrchně kvašený ale podřipský Red ALE 12 °, polotmavý nakuřovaný spodně kvašený speciál Podřipský Rauchbier 13 °, polotmavý spodně kvašený speciál Podřipský Bock 16 °, tmavý svrchně kvašený Podřipský Imperial Stout 22 °. Pivovar s restaurací sídlí ve statku na okraji obce Ctěnice.

Vinohradský pivovar navazuje na tradici výroby piva na stejném místě už v 19. století. Vaří světlý spodně kvašený ležák 11 ° nebo 12 °, polotmavý spodně kvašený speciál Jantarová 13 °, tmavý svrchně kvašený Vinohradský Stout 13 °, světlý svrchně kvašený ale Vinohradská IPA 14°. Dvoupatrová pivovarská restaurace nabízí i klub s bohatým programem.

 

Zajímavou moderní stavbou se pyšní pražský pivovar Hostivar. Vaří světlé spodně kvašené pivo Cyklistická osmička 8 °, světlý spodně kvašený ležák 11 °, polotmavý spodně kvašený speciál Polotmavá třináctka 13 °, světlý svrchně kvašený ale Hostivar Patnáctka 15 °, polotmavé pšeničné pivo Hostivar Pšeničná 13 °. V loňském roce otevřel v Praze další pivovar pod označením Hostivar H2.

Kounický pivovar má bohatou historii sahající až do 16. století. Přestože dlouho fungoval pouze jako sladovna, výrobu piva se obnovit podařilo. Vaří spodně světlý spodně kvašený ležák Kounice 12 °, tmavý spodně kvašený speciál Mouřenín 14 °, světlý svrchně kvašený ale Kounice IPA 17 °, světlé svrchně kvašené pšeničné pivo Kounice 12 °, tmavý svrchně kvašený porter Kounice English Porter 16 °. Slad ze stále funkční sladovny z Kounic u Českého Brodu odebírá řada malých i větších pivovarů.

Od roku 2015 vaří pivo mělnický Němý Medvěd, který založili dva domovarníci, tedy homebreweři. Vaří světlý spodně kvašený ležák Brtník 12,5 °, světlý spodně kvašený ochucený speciál Němý Medvěd Zázvor 12 °, světlý spodně kvašený ležák Němý Medvěd z Vídně 11 °, polotmavý spodně kvašený nakuřovaný ležák Čmoud 12 °. Pivovar vaří v bývalé garáží a pivo čepuje na mělnickém náměstí Míru v Beer & Burger Baru.

Pivovar Kytín je jedním z několika brdských pivovárků. Vaří světlé spodně kvašené Kytínské světlé výčepní 10 °, polotmavý spodně kvašený Kytínský granátový ležák 11 °, spodně kvašený Kytínský světlý ležák 12 ° nebo světlý svrchně kvašený ale Little Horn IPA 15 °. Nově postavená budova minipivovaru má štít dle vzoru sladovny ve Skuhrově.

V Mlékojedech u Neratovic sídlí minipivovar Kaberna. Vaří světlé spodně kvašené nízkoalkoholické pivo Kabrňáček 8 °, světlý spodně kvašený ležák Kabrňák 11 °, pšeničné pivo Kabrňák 15 °, tmavý stout Kabrňák 16 °. V jeho sídle můžete pivo ochutnat jen v letním výčepu, jinak musíte na pivovarské akce, kterých se účastní.

Na dvorku veleňského místního úřadu vyrostly stánky, kde se čepovalo celkem na dvacítku různých pivních moků, rozličné barvy od světle žluté po černou, rozličné síly od deseti stupňů až po sedmnáct a diváci a pivní labužníci, kteří zaplnili všechny lavice na zbytcích volného místa, mohli označit na anketních lístcích tři piva, která jim nejvíc chutnala. Vylosovaní výherci si pak mohli znovu pochutnat na cenách, které poskytly minipivovary.

Hudební nástroje, zpodobněné s pivními symboly na plakátku Setkání minipivovarů, a muzika skupin Ve čtvrtek v pět a Městská se logicky ve Veleni doplňovaly, protože Veleň už má na hudební mapě republiky své nezastupitelné místo. A já jako bývalý sportovní redaktor mám radost, že v podstatě sportovní zápolení rozhoduje v naší republice nejen o vítězi mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu nebo pizzy, ale i o kvalitě produktů tak českého nápoje, jakým je pivo.

Foto: Milan Belmondo Plch